Moskou stemt in met vredesplan

Enkele westerse leiders hebben voorzichtig verheugd gereageerd op het besluit van de Russische president Medvedev gisteren om zijn militaire acties in Georgië te beëindigen. Moskou stemde in met een stappenplan naar vrede van EU-voorzitter Sarkozy. De Franse president kwam gisteravond in de Georgische hoofdstad Tbilisi aan om het plan voor te leggen aan de Georgische president Saakasjvili.

De Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken noemde een staakt-het-vuren „zeer belangrijk voor de stabiliteit in de regio.”

De EU-landen komen vandaag in Brussel op een speciaal ingelaste top bijeen om het conflict te bespreken. Gisteren meldden diplomaten dat de EU symbolische acties tegen Rusland overweegt om afkeuring over het geweld te tonen. Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) vertegenwoordigt Nederland.

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer vindt dat de EU het militaire geweld van Rusland krachtiger moet veroordelen dan tot nu is gebeurd. Het kabinet zou zich daartoe moeten inspannen. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) heeft 500.000 euro ter beschikking gesteld aan het Internationale Rode Kruis voor noodhulp aan de slachtoffers in Zuid-Ossetië.

Volgens Georgië zouden Russische troepen, ondanks de opdracht van Moskou om de acties te staken, nog steeds bombardementen uitvoeren. Gisteren trokken Georgische troepen zich terug uit de Kodori-kloof in de opstandige provincie Abchazië, dat door Rusland wordt gesteund. Eerder op de dag claimden separatistische Abchaziërs juist dat zij de Georgische troepen hadden verjaagd. Georgië heeft een klacht ingediend tegen Rusland bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag over vermeende etnische zuiveringen.

Bij een aanslag in de stad Gori kwam gisteren de Nederlandse cameraman Stan Storimans van RTL Nieuws om het leven. Den Haag heeft de Russische ambassadeur om uitleg gevraagd. (AP, Reuters, AFP)

Meer over het conflict: pagina 6, 7

Meer over de dood van Storimans: pagina 30, 31