Moet ik in pak naar een kennismakingsgesprek?

Op een carrièrebeurs wordt de Delftse studente Bo Blanckenburg bij een stand van een detacheringsbureau geroepen. Of ze wat voelt voor een kennismakingsgesprek met het bureau. Kennismakingsgesprek, is dat niet gewoon een sollicitatie?

‘Moet ik een pak aan, me voorbereiden? Wat kan ik van zo’n gesprek verwachten?’, mailt ze aan nrc.next. Ze heeft overwogen dit zelf aan het bureau te vragen. „Maar ik verwacht dat ze dan gewoon zeggen; we willen je graag leren kennen, of iets dergelijks vaags.”

Daarom laat Bo de krant bellen naar het detacheringsbureau waarvan ze de naam „liever niet gepubliceerd heeft, in verband met een mogelijke toekomstige baan”. Het detacheringsbureau heeft geen pasklaar antwoord. „Mede vanwege de vakantieperiode” moet de woordvoerder het antwoord schuldig blijven.

Productmanager Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl in Groningen zegt dat in vacatures meestal wordt gesproken over sollicitatiegesprekken. „Eigenlijk maken alleen detacheringbureaus afspraken voor een kennismakingsgesprek”, zegt Borgman.

Is het geen nieuw modewoord voor een sollicitatiegesprek? „Nee”, benadrukt Borgman. „Een sollicitatiegesprek is een soort wedstrijd waarbij je de werkgever moet overtuigen. Bij een kennismakingsgesprek is dit nog niet aan de orde. Het gaat in eerste instantie meer over werk dat je zou kunnen gaan doen.”

Frank van Luijk, auteur van het boek 100 vragen over solliciteren, gebruikt de termen „eenrichtings- en tweerichtingsverkeer” als hij het verschil aanduidt. Een kennismakingsgesprek is volgens Van Luijk tweerichtingsverkeer. „De werkgever vertelt het een en ander over de mogelijkheden, de sollicitant vertelt iets over diens wensen en ideeën.”

Het is gebruikelijk, zo legt Van Luijk uit, dat beide partijen elkaar na een paar dagen laten weten of er interesse bestaat om verder te praten. „Dus toch maar dat pak aan” naar het kennismakingsgesprek.

Steven de Jong

Deze zomer beantwoordt nrc.next elke week een vraag over werk. Zelf een vraag? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Steven de Jong