Lykke Li: naïef engeltje en hekserige artistieke durfal

Lykke Li: zondag om 14 uur in de Lima-tent op Lowlands ***--

cd folk

Lykke Li: Youth Novels

Ze ziet eruit als een blonde versie van de jonge Kate Bush. Een beetje hekserig, een beetje engelachtig. Muzikaal past de 22-jarige Zweedse zangeres Lykke Li ergens tussen de nieuwe folkrichting van Goldfrapp en het elektronisch experimentalisme van Björk, met wie ze haar typisch Scandinavische voorliefde voor gekke kabouterstemmetjes deelt. Debuutalbum Youth Novels klinkt minimaal en betoverend, dank zij de kale productie van Bjorn Yttling (van Peter Bjorn and John) en de heldere, naïeve zang. „My love will come”, zingt ze hoopvol in My love, een folkachtig droomlandschap van aanzwellende orkestklanken en majestueuze koorzang. Loodrecht op die emotionele uitbarsting staat de galmende elfjeszang van Tonight, waarin Lykke juist een dromerige afstandelijkheid laat horen. Het is de combinatie van soms gekunstelde, dan weer volstrekt organische muziek die Youth Novels niet meteen tot een meesterwerk maakt. Bij vlagen briljant, in het ritmisch interessante huppelnummer Dance dance dance, dan weer onbenullig in het kleuterschooldeuntje met vals kinderkoor Breaking it up. Op Lowlands zal moeten blijken welke Lykke Li de overhand krijgt: het naïeve engeltje of de hekserige artistieke durfal.

Jan Vollaard

Lykke Li: zondag om 14 uur in de Lima-tent op Lowlands

    • Jan Vollaard