Kravitz predikt de liefde

Lenny Kravitz (links) gisteravond in de Heineken Music Hall Foto WFA WFA44T:LENNY KRAVITZ IN CONCERT:AMSTERDAM;12AUG2008-Uitverkocht concert (Love Revolution tour 2008) van de Amerikaanse rockster Lenny Kravitz in de Heineken Music Hall. Op de foto Lenny Kravitz. WFA/mu/str.Michel Utrecht WFA WFA

Pop Lenny Kravitz. Gehoord: 12/8 Heineken Music Hall, Amsterdam.

Lenny Kravitz kan veel hebben, maar een aardappelvormige ijsmuts gecombineerd met zonnebril is zelfs bij hem niet flatteus. Gelukkig ging de vermomming na het eerste nummer af, al bleef hij er mee goochelen: muts op, muts af, bril op, bril af. Lenny Kravitz, gisteravond in de uitverkochte Heineken Music Hall, moest even op gang komen.

Toen bleek dat hij de stijl van zijn achtste cd, It Is Time For A Love Revolution (2008), live heel anders vertolkt. Voor die onlangs verschenen cd schreef hij puntige liedjes met fel gitaarspel; bij zijn concert kiest Kravitz voor langere versies en uitgesponnen nummers. Op het podium staat een achtkoppige band die die ruimte aankan. Zijn gitarist, saxofonist en drummer scheppen een grandioos geluidsdecor, met vlammende solo’s en een basedrum die de organen doet lostrillen. Nummers als Where Are We Running, Fly Away en Are You Gonna Go My Way schakelden hier soepel van soul naar rock, en zelfs jazz, in de trompetsolo van het oude liedje Be.

De in maillotstrakke spijkerbroek gestoken Kravitz speelde dienend op zijn Flying V-gitaar. Het was eerder de gitaar van bleke sidekick Craig Ross waarmee zijn hoge, smekende stem afwisselend in duet of duel was; eensgezind of stekelig om de aandacht vechtend. Tussen de nummers door kwam Kravitz wat beneveld over. Hij liep instrumenten omver en liet het verbaasde publiek meezingen met Pink Floyds Another Brick In The Wall, waarvan hij zelf de woorden vergeten was. Maar tegen het eind van het optreden maakte hij weer eens duidelijk waar het hem echt om gaat: om de liefde. Toen speelde hij het nieuwe It Is Time For A Love Revolution, en het oude succes Let Love Rule.

Tijdens die eindeloze versie van Let Love Rule liep hij eerst heen en weer tussen het podium en het publiek, om vervolgens de hele zaal van de Heineken Music Hall rond te gaan. Tot aan de tribunes aan toe, zwaaiend met zijn vuist, zocht hij medestanders voor zijn missie. Een betere pleitbezorger dan Kravitz kan de liefde zich niet wensen.

    • Door
    • Hester Carvalho