Koers van de euro heeft laagste peil in zes maanden bereikt

Amsterdam. De koers van de euro heeft gisteren in Azië zijn laagste peil in zes maanden bereikt tegenover de Amerikaanse dollar. Na de forse val van eind vorige week, toen de euro in twee dagen bijna 5 dollarcent in waarde verloor, zet de daling door. De dollar noteerde gisteren aan het einde van de Europese handelsdag 1,4905 euro tegenover 1,4980 euro een dag eerder. Voornaamste oorzaak van de koersdaling is de opmerking van president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB), vorige week donderdag, dat hij zich meer zorgen maakt om de economische groei in de eurozone dan om de oplopende inflatie. Handelaren leidden daaruit af dat de ECB de rente, nu 4,25 procent, niet langer zal verhogen, of zelfs tot een verlaging zal overgaan als de economische cijfers slecht blijven. Dat maakt de euro relatief minder aantrekkelijk. De dollar lijkt zelf ook aan kracht te winnen en is voor de achtste achtereenvolgende dag gestegen tegenover een mandje met de belangrijkste valuta`s, waaronder onder meer het Britse pond, de Japanse yen, de euro en de Zwitserse frank.