Japanse economie met 0,6 procent gekrompen

De Japanse economie is in het tweede kwartaal gekrompen, zo heeft het bureau van het Japanse kabinet vandaag bekendgemaakt. Zwakke consumptie en export deden het Japanse bruto binnenlands product krimpen met 0,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

In het eerste kwartaal groeide de Japanse economie nog met 0,8 procent. Ook in het tweede kwartaal van het vorige jaar kromp de Japanse economie: met 0,4 procent (ten opzichte van het tweede kwartaal van 2006), om vervolgens weer aan te trekken.

Over vrijwel de hele linie is de krimp in het tweede kwartaal van dit jaar zichtbaar. De particuliere consumptie zakte in met 0,5 procent, de export met 2,3, de particuliere investeringen met 3,4, en de overheidsinvesteringen met 5,2. Alleen de overheidsconsumptie groeide nog met 0,1 procent.

Het Japanse kabinet zegt in een verklaring dat de „economie recentelijk is verzwakt”, hoewel het in juli zei het dat het „economisch herstel een pauze” had ingelast. Voor het eerst sinds eind 2003 is het woord ‘herstel’ geschrapt en wordt sinds mei 2001 het woord ‘verzwakking’ weer gebezigd.

Voor meer cijfers zie nrc.nl/economie