ING ziet de winst minder dalen dan verwacht

De Nederlandse bank-verzekeraar ING heeft het tweede kwartaal van dit jaar boven verwachting gepresteerd. De winst daalde weliswaar fors (met ruim 25 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar was met 1,9 miljard euro beter dan analisten hadden voorspeld.

Dat maakte ING vanmorgen bekend. Anders dan veel andere grote internationale financiële instellingen heeft ING nauwelijks last van de kredietcrisis. Het bedrijf nam een verlies van 44 miljoen op aan de Amerikaanse hypotheekmarkt gelieerde obligatiebeleggingen en boekte 260 miljoen euro af op die beleggingen. Maar ING wist te profiteren van een kortstondige opleving van de aandelenmarkten in april en verkocht toen een groot pakket risicovolle beleggingen zonder daar al te veel op toe te leggen.

Bestuursvoorzitter Michel Tilmant constateerde in een toelichting dat ING redelijk standhoudt, ondanks de onrust op de kredietmarkten. Hij waarschuwde dat ING niet immuun is voor de moeilijke marktomstandigheden en dat de aanhoudende problemen op de financiële markten de winst op korte termijn onder druk zetten. „Je mag ervan uitgaan dat de onrustige situatie zal aanhouden tot ver in 2009”, aldus Tilmant. Hij zei mede daarom geen plannen te hebben voor overnames op korte termijn.

De winst van ING werd afgelopen kwartaal met name geraakt door lagere waarderingen van vastgoed en participaties en minder eenmalige meevallers. Dat leverde in totaal 754 miljoen euro minder op dan een jaar eerder.

De verzekeringstak van ING presteerde boven verwachting. Het onderdeel bracht afgelopen kwartaal een winst voor belastingen binnen van 1,15 miljard euro, met name door de levensverzekeringen. De winst voor belastingen van de bankendivisie is uitgekomen op 1,1 miljard euro. De zakenbank van ING boekte 40 procent minder winst dan in het tweede kwartaal van 2007, maar dat werd voornamelijk veroorzaakt door een eenmalige afwaardering van vastgoed in Canada. Zonder die post zou de winst bijna een kwart gestegen zijn. De consumentenbank moest 10 procent inleveren, terwijl de internetbank ING Direct 8 miljoen euro meer verdiende.

Analisten noemen de cijfers van ING zeer mooi en solide. Ondanks de goede cijfers verloor het aandeel ING vanmorgen in eerste instantie 1,5 procent op de beurs. In de loop van de ochtend wist ING zich aan het negatieve sentiment onder financiële dienstverleners te ontworstelen.

ING: pagina 17