Hockeysters met moeite langs Zuid-Koreanen

De Nederlandse hockeysters hebben gisteren ook de tweede groepswedstrijd op het olympisch toernooi gewonnen. Dat ging echter met meer moeite dan zondag tegen Zuid-Afrika (6-0). De ploeg van bondscoach Marc Lammers won uiteindelijk met 3-2 van Zuid-Korea.

Dankzij treffers van Maartje Paumen en Janneke Schopman, beide uit strafcorners, nam de wereldkampioen in de eerste helft twee keer een voorsprong. Zuid-Korea liet zich niet ontmoedigen. Via twee treffers van aanvoerster Seon Ok Lee, een strafcorner en een strafbal, kwam de Aziatische ploeg weer op gelijke hoogte.

Uiteindelijk bleek de strafcorner van Paumen, die tegen Zuid-Afrika ook al twee keer scoorde, doorslaggevend. Een kwartier voor tijd sleepte de vleugelverdedigster haar ploeg naar de derde voorsprong. En die stond Nederland niet meer af.

Lammers was blij dat hij een extra veldspeelster op de bank had zitten. Daardoor kon hij het wegvallen van Sophie Polkamp en Eva de Goede nog redelijk opvangen. „Zo zie je maar weer, je hebt meer aan een extra veldspeelster dan aan een reservekeeper op de bank”, verzuchtte hij. „Zeker in deze warme omstandigheden. Ik wist vooraf dat het tegen Zuid-Korea een zware wedstrijd zou worden. Iedereen praat al over een medaille voor ons, maar met Australië, China en Zuid-Korea in de poule loop je echt niet zomaar even de halve eindstrijd binnen. Dat heeft deze wedstrijd duidelijk bewezen.”

Polkamp meldde zich gisterochtend bij Lammers af wegens buikloop. De Goede kreeg in de eerste helft een bal hard op de neus. Met een aantal hechtingen keerde de allrounder na de rust terug op het veld.

Donderdag speelt de ploeg van Lammers om 02.30 uur tegen gastland China. (ANP)