Hier speelt een rockband met zwoele toeters

The National: A Skin, A Night /The Virginia EP ****-

The National: A Skin, A Night /The Virginia EP

Sluimerend, bijna onopgemerkt nestelde de Amerikaanse groep The National zich vorig jaar in de eindejaarslijstjes. Hun debuut-cd Boxer was een wonder van ingetogen schoonheid, melancholiek als Tindersticks met een wat extraverter karakter en bruisend van ritmische en melodische rijkdom. Als tussendoortje vóór een nieuw album en het komende Lowlandsoptreden verschijnt de dvd A Skin, A Night met een vrij doordeweekse banddocumentaire van filmmaker Vincent Moon. De doorslaggevende reden waarom we The National uit Brooklyn volmondig kunnen aankruisen als Lowlands-tip is de bijgeleverde Virginia EP met de volle drie kwartier aan demo’s, overgeschoten nummers en liveopnamen die wat informeler klinken dan het debuutalbum, maar daarom juist des te mooier.

Santa Clara en You’ve done it again, Virginia zijn prachtig melancholische songs die niet onder doen voor de uitschieters van Boxer. Het prijsnummer van dat album Fake empire groeit in de sprankelende live-uitvoering en met Bruce Springsteens Mansion on the hill bewijst The National ook met het werk van anderen uit de voeten te kunnen. Hier speelt beslist een rockband, maar ook een warme viool of zwoele toeters doen het goed in hun sfeervolle muziek, die soms kan exploderen in een wolk van naar de hemel reikend geluid.

Naast de prachtig ingetogen zang van Matt Berninger is drummer Bryan Devendorf de absolute ster van de band. Bijna nergens zet hij zomaar een voorspelbare vierkwartsmaat in; overal zoekt hij de dwarse tegenritmes, het verre tamboerijntje of de onverwachte roffels die deze muziek naar een hoger plan tillen. Dat frisse experimentalisme binnen het kader van scherp gedefinieerde songs hebben ze gemeen met Yeasayer en Black Mountain, de andere Noord-Amerikanen die op geen Lowlands-voorkeurlijstje mogen ontbreken.

Jan Vollaard

The National is te zien op Lowlands, vrijdag om 16.00 uur in de Grolsch-tent. Beluister de Virginia EP deze week in z’n geheel op nrcnext.nl/muziek

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Recensie The National

In de cd-recensie van The National , A Skin, A Night /The Virginia EP (woensdag 13 augustus, pagina 29) stond dat Boxer het debuutalbum van de band is. Dat is onjuist, Boxer is de vierde plaat die de band heeft uitgebracht.

    • Jan Vollaard