Help, een optreden

Plankenvrees? Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Zelhem, 03-05-2008 Mega Piraten Festijn reist door Nederland. Publiek bij de 5 uur lang optredens van Nederlandse zangers, artiesten in een uitverkochte feesttent die 10000 toeschouwers kan ontvangen. Foto: Evelyne Jacq
Plankenvrees? Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Zelhem, 03-05-2008 Mega Piraten Festijn reist door Nederland. Publiek bij de 5 uur lang optredens van Nederlandse zangers, artiesten in een uitverkochte feesttent die 10000 toeschouwers kan ontvangen. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Nu we weer allemaal onze kaplaarzen klaarzetten en de blokkenschema’s bestuderen, is het tijd om stil te staan bij de vraag: hoe is het voor een muzikant om op Lowlands te spelen? Het publiek verheugt zich, maar wat verwachten muzikanten van het aankomende weekend?

Ze zullen het beschouwen als een mooie kans, als een eer, als een leuk uitje, of als een noodzakelijke halte tussen Sziget en Pukkelpop. Maar er zijn er ook die met angstzweet op hun voorhoofd in de bus stappen. Niet alleen omdat er iets te bewijzen valt, maar uit angst voor dat publiek.

Want daar staan straks minstens 50.000 mensen. En 50.000 mensen kunnen zorgen voor succes, maar ook voor het tegendeel: een zeperd.

En wat te denken van de muzikanten die buiten de ‘Lowlands-formule’ vallen? Want zoals we weten sinds Bob Dylan in 1965 met flessen werd bekogeld omdat hij tijdens een akoestisch folkfestival op een elektrisch versterkte gitaar durfde te spelen: de gemiddelde muziekfan is strenger dan een non op zondag.

De signatuur van Lowlands, net als bij Pukkelpop in België of Glastonbury in Engeland, is ‘gitaarrock’. Wie iets anders doet, kan merkwaardige dingen meemaken, bleek deze zomer.

Jay-Z gaf een indrukwekkend optreden als hoofdact tijdens Glastonbury, maar was de maanden daarvoor blootgesteld aan voortdurende kritiek van het kaliber ‘Wat doet een Amerikaanse hiphopper op ‘ons’ gitaarfestival?’

Of neem de Britse rapper Lethal Bizzle, die ging optreden op het eveneens Britse Download-festival. Toen Bizzle op het festivalterrein aankwam, bleek er extra security voor hem te zijn ingehuurd. Hij begreep pas waarom toen hij op het podium een hagelbui van plastic flessen over zich heen kreeg, begeleid door een gescandeerd ‘Fuck Bizzle’.

De liefhebber van gitaarrock komt op Lowlands ook dit jaar weer ruim aan zijn trekken. Een portie dance, electro, rap, balkanbeats, of bailefunk is dan een welkome afwisseling, zou je zeggen.

Op het festival is de zwarte muzikant ook dit jaar in de minderheid. Je kunt ze op twee handen tellen: Tricky, Santogold, The Roots, Willy Wartaal, Willem de Bruin van Opposites, Reggie en Ali Youngblood van Black Kids, en enkele leden van N.E.R.D.

Hoe zal Tricky zich voelen als hij straks van het backstageterrein naar het podium loopt? Of Reggie en Ali Youngblood van Black Kids?

En wat voelen wij in het publiek, als er onverhoopt een stammenstrijd uitbreekt?

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho