Greenpeace voert actie op Noordzee

AMSTERDAM/DEN HAAG. Actievoerders van Greenpeace hebben gisteren grote blokken natuursteen gestort in de Noordzee ten noordoosten van Groningen, om zo het natuurgebied Sylt Buiten Rif te beschermen tegen sleepnetvisserij. Minister Gerda Verburg (Landbouw) veroordeelt de actie. Greenpeace wil met deze actie afdwingen dat er ”alleen duurzaam wordt gevist”, aldus Pavel Klinckhamers van Greenpeace Nederland. Het Sylt Buiten Rif valt onder een Europees verdrag en is beschermd gebied, aldus Greenpeace. In het gebied, dat tot de Duitse wateren behoort, werken veel Nederlandse vissers met sleepnetten. Die manier van vissen richt veel schade aan, aldus Greenpeace. Minister Verburg (Visserij; CDA) zegt dat de actievoerders vooruitlopen op maatregelen voor de bescherming van de gebieden.