Geld inwerpen, even wachten: een zak chips!

Voor iedereen die iets vergeten is bij de dagelijkse boodschappen, is er de winkelautomaat.

In de winkelautomaat op de Rotterdamse Stadhoudersweg zijn de prijzen even hoog als in een gemiddelde nachtwinkel. Foto Floren van Olden Rotterdam 18-7-2008 Winkelautomaat op de stadhoudersweg. 24x7 open met de prijzen van een gemiddelde nachtwinkel. serie automaten Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Zoals zoveel Chinese kinderen, hielp Chi Hong Ho (42) na school onbetaald mee in het restaurant van z’n ouders. Hij koesterde de droom zelf een zaak op te bouwen. Nu is hij eigenaar van 2 winkelautomaten met de naam 20 four 7even. Een daarvan staat op de Stadhoudersweg in Rotterdam.

Zijn vader is Chinees. Zijn moeder half Duits, half Chinees. Zijn ouders kwamen in 1963 zonder geld naar Nederland omdat zijn moeder in Rotterdam familie had met een restaurant. Net als veel Chinezen werkten zij eerst in restaurants van familie om daarna zelf een restaurant te beginnen.

Ho heeft dat restaurant vervolgens van zijn ouders overgenomen. Maar in 2001 brak hij na 10 jaar met de familietraditie omdat hij niet z’n hele leven in de horeca wilde werken. Hij begon als eerste in Nederland met een winkelautomaat.

Ho zag het concept voor een winkelautomaat voor het eerst op een beurs waar New Distribution Systems de zogenaamde shop24 automaten aanbood in een franchiseconcept. Hij besloot echter de automaat voor 80.000 euro te kopen. Hij wilde niet 7 jaar lang 744 euro per maand betalen aan het bedrijf. Bovendien kwamen bovenop een startinvestering van 16.000 euro ook nog de kosten van de verbouwing van de winkelpui. De automaat past niet standaard in ieder winkel.

Die kosten zijn volgens Ho veel te hoog omdat het concept in Nederland niet zo goed aanslaat. Nederland heeft veel supermarkten per inwoner. Daardoor is hij aangewezen op klanten die iets vergeten zijn tijdens de normale boodschappen of ‘s nachts nog melk, brood of chips willen kopen.

Bovendien zijn de prijzen in zijn winkel 20 procent hoger dan in de normale supermarkt omdat hij zelf naar de groothandel gaat en relatief kleine kleine hoeveelheden inkoopt. Daar staat een 24-uurs service tegenover, zegt hij.

Ho leeft nu prima van z’n winkelautomaten en wil in de toekomst nog gaan uitbreiden.

De automaat werkt hetzelfde als een Coca-Cola-automaat, maar dan wat groter, zegt de ondernemer. In totaal kunnen er zo’n 200 artikelen in. Een klant kan, nadat hij geld heeft ingeworpen, maximaal 7 productcodes intoetsen. Na ongeveer 10 seconden vallen de items in de la onder het display.

Met de Olympische Spelen in China, is hij trots op zijn Chinese roots. Zelf is hij nog nooit in China geweest, maar hij droomt ervan om met zijn winkelautomaten te Chinese markt te veroveren.

    • Klaas Fleischmann
    • de Winkelautomaat