Europa verdeeld over aanpak crisis

Presidenten van zes voormalige satellietstaten voor het parlement in Tbilisi verenigd tegen Rusland. V.l.n.r: Kaczynski (Polen), Joesjtsjenko (Oekraïne), Saakasjvili (Georgië), Adamkus (Litouwen), Ilves (Estland) en Godmanis (Letland). Foto AFP The leaders of five ex-communist states, all staunch allies of Georgia including (L to R) Polish President Lech Kaczynski, Ukrainian President Viktor Yushchenko join hands with Georgian President Mikheil Saakashvili, Lithuanian President Valdas Adamkus, Estonian President Toomas Hendrik and Latvian Prime Minister Ivars Godmanis during a rally againt Russian aggression in Tbilisi August 12, 2008 as they appeared on stage in front of a huge crowd in central Tbilisi on Tuesday in a show of solidarity with Georgia's president. AFP PHOTO / ZVIAD NIKOLAISHVILI AFP

De landen van de EU zijn vandaag verdeeld begonnen aan een extra vergadering in Brussel over de gevechten van de afgelopen vijf dagen in Georgië.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, zei vanochtend dat het nog te vroeg was voor de vraag wie verantwoordelijk moet worden gesteld voor het uitbreken van de oorlog. „Je kunt komen met krachtige verklaringen die één kant veroordelen, of je kunt naar de toekomst kijken en een stabiliserende rol spelen.”

EU-lidstaten als Groot-Brittannië, Polen en de drie Baltische staten zijn het daar niet mee eens. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, moet Rusland duidelijk worden gemaakt dat het zich internationaal „verantwoordelijk” dient te gedragen.

EU-voorzitter Frankrijk wil dat Europese landen waarnemers of ‘controleurs’ naar Georgië sturen om toe te zien op de naleving van een mogelijk vredesakkoord.

Uit Georgië en Rusland komen intussen tegenstrijdige berichten over het bestand, dat werd bereikt. Volgens de BBC rukken Russische tanks op naar de stad Gori. Moskou ontkent dit. Persbureau AP meldt bovendien dat Abchazische milities op Georgisch grondgebied vlaggen hebben geplant.

De relatie tussen de NAVO en Rusland is gisteren aanzienlijk verslechterd na de uitspraken van NAVO-secretaris generaal Jaap de Hoop Scheffer over het „excessieve en buitenproportionele geweld” van Rusland in het conflict met Georgië. De Russische vertegenwoordiger bij de NAVO, Dmitri Rogozin, noemde die kritiek „onacceptabel” en „immoreel”. Hij wil dat de NAVO eerst „de daden” van de Georgische president Saakasjvili veroordeelt voordat er verder gesproken kan worden over de betrekkingen met Rusland.

De Verenigde Staten verklaarden gisteren een geplande gezamenlijke militaire oefening met de Russen op zee aanstaande vrijdag te zullen afgelasten. Ook dreigen de VS met andere maatregelen tegen Rusland. (AP, Reuters, AFP)