En dat tot overmaat van ramp in het Duitsland van de jaren tachtig

Het was een klein berichtje in Het Parool met een nogal ironische kop: ‘Amsterdam geen ideale plek voor Christiane F.’ Christiane F. was ooit de beroemdste dertienjarige drugsverslaafde van de wereld door haar boek, Christiane F., waarin zij vertelde hoe ze als tiener verslaafd raakte en de hele dag met types genaamd Detlef en Axel lag te trippen op lsd, coke en andere gezellige middelen, en dat tot overmaat van ramp in het Duitsland van de jaren tachtig – kan het deprimerender?

Nee, het kan niet deprimerender, en dat was precies de reden dat ik het boek rond mijn eigen dertiende verslond. Ik was door mijn ‘ik wil alleen maar boeken over Zweedse kinderen lezen’-fase heen, had net de ‘ik wil alleen maar boeken over Tweede Wereldoorlogkinderen lezen’-fase achter de rug, en was nu beland in de ‘ik wil boeken over drugsverslaafde kinderen lezen’-fase – over Christiane F., David S. en andere jonge doch ervaren junks die heroïne al horse noemden, terwijl ik mijn eerste bessenjus nog niet eens had geproefd.

Ik genoot van passages als ‘De volgende morgen was ik dus helemaal turkey. Het was net zo erg als de vorige keren, misschien zelfs nog erger.’ Het was almaar hetzelfde: aan de drugs gaan, proberen af te kicken, en dan dook er weer een of andere Heinz op die bij de Bahnhof Zoo nog wel wat dope wist te ritselen, en voor Christiane het wist stond ze weer achter het station te tippelen dat het een lieve lust was.

Het boek behoedde mij voor drugsverslaving, al denk ik dat ik daar toch niet zo vatbaar voor was, uit pure bangigheid.

En nu lees ik in de krant dat Christiane F., nadat ze jarenlang clean was en een zoon had gekregen, uitgerekend in Amsterdam weer afgedaald was naar niveau Bahnhof Zoo. Naar verluidt raakte ze in Amsterdam opnieuw aan de drugs en keerde toen terug naar Berlijn, waar ze zich in de levendige drugsscene rond de Kottbusser Tor stortte. Haar zoon is door de kinderbescherming meegenomen.

Ik heb gisteren een nieuw exemplaar van Christiane F. gekocht, om Christiane te steunen, omdat ze mij voor eeuwig van de horse weggehouden heeft, maar ik weet niet of het helpt. Ik hoop dat ze van het geld in een fijne celebritykliniek gaat zitten, maar ik vrees dat die royalty’s ergens rond de Kottbusser Tor opgesnoven worden.

Lees de columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius