Eerste teamgoud voor Chinese turnsters

Eerste teamgoud voor Chinese turnsters PEKING, 13 aug. De Chinese turnsters hebben gisteren voor het eerst goud veroverd in de olympische landenwedstrijd. China scoorde 188,90 punten, net iets meer dan het team van de VS (186,525). Roemenë won brons. Het Chineze mannenteam had gisteren ook al goud gewonnen. De minimumleeftijd voor deelname aan het olympische turntoernooi is zestien jaar. Maar wie vederlichte turnsters als Jiang Yuyuan (vijfde van links) ziet, kan zich afvragen of zij wel aan die eis voldoen. Vooral de Amerikanen hebben twijfels over de leeftijden die de Chinese turnbond opgeeft. Ook de trainingsmethoden oogsten veel kritiek. Matthew Pinsent sprak in 2005 zijn zorg uit over de manier waarop de Chinese turners worden opgeleid. De Engelse roeier van Chinese komaf bezocht in 2005 een sportinternaat in Peking. Kinderen wonen daar vanaf hun vierde en trainen zeven uur per dag. Pinsent zag dat ze werden geslagen en met kracht in gymnastische houdingen werden geduwd. Toen hij de leiding hiermee confronteerde, kreeg hij te horen dat slaan en het gebruik van fysiek geweld was verboden, maar dat het toch wel gebeurt omdat de ouders van de pupillen hierop aandringen. Foto Reuters From L to R : Cheng Fei, Yang Yilin, Li Shanshan, He Kexin, Jiang Yuyuan and Deng Linlin of China pose on the podium after winning the women's team artistic gymnastics gold medal at the Beijing 2008 Olympic Games August 13, 2008. REUTERS/Mike Blake (CHINA) REUTERS