Duomoeder worden wordt makkelijker

De niet-biologische moeder van een kind binnen een lesbische relatie, moet met een eenvoudige erkenningsprocedure juridisch ouder van dat kind kunnen worden. Dat staat in een brief die minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Op dit moment kan de zogenoemde ‘duomoeder’ alleen juridisch ouder worden via een adoptieprocedure bij de rechter.

Hirsch Ballin werkt aan een wetsvoorstel om dat te veranderen. In de nieuwe wet zal ook ‘uitdrukkelijk aandacht zijn voor de positie van de biologische vader’, schrijft de minister. Een bekende biologische vader heeft op grond van het Europees Mensenrechtenverdrag recht op gezinsleven, en het kind heeft recht op informatie over zijn afstamming.

Lesbische stellen die gebruikmaken van een onbekende donor via kunstmatige inseminatie worden straks automatisch allebei als ouder erkend. Daar geldt het belang van gezinsleven voor de biologische vader niet, schrijft de minister.

Een belangrijke reden voor de voorgestelde wijziging, schrijft Hirsch Ballin, is ‘dat het denken over het juridisch ouderschap zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld van een strikt op biologische verhoudingen gerichte rechtsfiguur – men denke aan de aloude ‘wettiging’ van kinderen – tot een meeromvattende regeling waarin ook plaats is voor anderen dan de biologische ouders die bereid zijn het juridisch ouderschap te aanvaarden’. Ook voor niet-biologische ouders is een simpele erkenningsprocedure daarom op zijn plaats, vindt de minister.

Hirsch Ballin volgt met zijn voorstel in grote lijnen het voorstel van de commissie Kalsbeek. Die concludeerde eind 2007 dat erkenning voor lesbische stellen een betere optie zou zijn dan adoptie: er komt geen rechterlijke toets aan te pas, wat tijd en kosten spaart, en het voorkomt de emotionele belasting van een procedure.