Doden bij onrust in Kashmir

De politie in het Indiase deel van Kashmir heeft gisteren op verschillende plaatsen het vuur geopend op moslims die een uitgaansverbod negeerden. Daarbij vielen volgens de politie dertien doden.

De avondklok was maandag ingesteld na een protestmars van tienduizenden moslims die demonstreerden tegen een wegblokkade door hindoes. De demonstranten, onder wie veel fruittelers die wegens de wegblokkade hun producten niet meer kunnen afzetten, trokken op naar de bestandslijn met het door Pakistan bestuurde deel om daar hun ongenoegen kenbaar te maken. De politie schoot op de demonstranten en doodde er vier, onder wie de belangrijke moslimactivist Sheikh Abdul Aziz. Hij was leider van de All Parties Hurriyat Conference, die tegen het Indiase bestuur is. Zeker vijftig personen zijn in het ziekenhuis behandeld, onder meer voor schotwonden.

Een periode van relatieve rust in de betwiste deelstaat kwam in juni ten einde toen de deelstaatregering een stuk grond rond een hindoeheiligdom toewees aan hindoes om er verblijfplaatsen voor pelgrims te bouwen. Moslims protesteerden hier fel tegen, waarna het besluit werd teruggedraaid. Dit leidde weer tot protestacties van hindoes, waaronder de blokkade van de weg die de Kashmir- vallei met de rest van India verbindt. (AP, Reuters, AFP, BBC)