Die witte Amerikanen zijn pas gek

DVD

Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay

Regie: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg

In Amerikaans slang kunnen ze het zo lekker zeggen: „This time they’re running from the joint.” De ‘joint’ als in: de lik, het gevang, de plek waar het bij Amerikaanse collegekids populaire Koreaans-Pakistaanse komische duo Harold (John Cho) en Kumar (Kal Penn) terechtkomt als ze op weg naar Amsterdam in het vliegtuig besluiten alvast een blowtje te roken.

Dat is niet zomaar een blowtje natuurlijk, maar een rookloze wietpijp, ‘the smokeless bong’, nee ‘bong’, niet bom, ook al ziet het ding eruit als een massamoordwapen en de Pakistaanse Kumar als een Pakistaan, en dus als een terrorist in de ogen van xenofoob Amerika. Wie de draad nog niet kwijt is behoort tot de doelgroep van deze melige ongeinfilm met politieke twist. Want net als in deel 1 , is alles en iedereen lekker politiek incorrect met maar één constante: witte Amerikanen zijn pas echt gek.

Met een knetterstoned slotakkoord vanuit een Amsterdamse coffeeshop.

Dana Linssen

    • Dana Linssen