Dertien keer Chinees goud

China won de prestigieuze landenwedstrijd turnen.

Het gastland staat aan kop in het olympisch klassement, boven de VS en Zuid-Korea.

De Chinese mannenploeg aan het werk tijdens de turnfinale. Foto's AFP en Reuters REUTERS

De Chinese turners hebben gisteren het olympisch goud veroverd in de landenwedstrijd. De ploeg kwam na zes toestellen uit op een puntentotaal van 286,125. Japan, vier jaar geleden in Athene nog olympisch kampioen, legde nu beslag op het zilver met 278,875. Het Amerikaanse team won brons (275,850).

Duitsland greep naast de medailles. Dat kwam mede door de tegenvallende prestatie van Fabian Hambüchen. De wereldkampioen op de rekstok, later deze Spelen concurrent van Epke Zonderland in de toestelfinale, kwam ten val en verspeelde kostbare punten. Het Chinese team was met drie wereldkampioenen in de gelederen vooraf al tot favoriet bestempeld. Toch begon het luid toegejuichte team slecht. Op zijn eerste onderdeel, vloer, kreeg Chen Yibing maar 14,575 punten.

Japan en de Verenigde Staten hielden drie ronden lang gelijke tred met China. In de vierde ronde nam het gastland afstand dankzij een excellente sprongscore van Li Xiopeng: 16,775. Die voorsprong werd in de vijfde ronde alleen maar groter. Zou Kai maakte vervolgens in de zesde ronde het karwei goed af met een score van 15,975 op rek. Het is het tweede olympisch teamgoud voor de Chinese mannen. Ze waren in 2000 in Sydney ook de besten.

Na dag vier van het de Spelen staat China met 13 gouden, 3 zilveren en 4 bronzen medailles aan kop in het olympisch klassement. Hoewel het gastland twee medailles minder heeft gewonnen dan de Verenigde Staten, scoort China op het hoogste eremetaal veel beter.

Het Amerikaanse team won tot nu toe 7 gouden medailles, 7 zilveren en 8 bronzen. Zuid-Korea eist met twaalf medailles de derde plaats op: 5 gouden, 6 zilveren en 1 bronzen. Ondanks het judobrons voor Elisabeth Willeboordse staat Nederland niet meer in de top-10. Met vier medailles (1 goud, 1 zilver, twee brons) staat Nederland nu dertiende.

Vier jaar geleden eindigde China met 62 medailles in Athene als derde, na Rusland (92) en de Verenigde Staten (102). De verwachting is dat het gastland de Amerikanen dit jaar zal overtreffen. China heeft van een overwinning in de medaillespiegel een doel op zich gemaakt.

China won behalve de mannenfinale in de gymnastiek tijdens de eerste vier dagen van deze Spelen ook al gouden medailles in het pistoolschieten (twee), gewichtheffen (vijf), schoonspringen (drie), schermen (een) en het judo (een). (ANP)

Lees en bekijk nieuws en achtergronden op nrc.nl/spelen