De personal shopper koopt je nieuwe pak

Een drukke baan en geen tijd om je vakantie te boeken of je auto te wassen?

Geen nood: je kunt tijdrovende klusjes uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven.

Je rent overdag van de ene vergadering naar de andere, dineert met een belangrijke zakenrelatie en stuift na afloop naar huis om je kinderen nog net voor het inslapen Pluk van de Petteflet voor te lezen. Daarna babbel je kort met je vrouw om vervolgens nog een paar uur in de stukken te duiken voor de meetings van morgen. Na twaalven kruip je eindelijk tussen de lakens. Maar dan volgt de schrik van je leven. De verjaardag van je oude grootmoeder. Helemaal vergeten!

Herkenbaar? Dan is het wellicht handig om een bedrijf in te huren dat je allerlei klusjes uit handen neemt. Zoals het bezorgen van een bloemetje bij je jarige grootmoeder. Bedrijven die dergelijke ‘gemaksdiensten’ aanbieden zijn sterk in opkomst. Vaak worden ze ingehuurd door werkgevers als extra service voor het personeel.

SuperServer is zo’n aanbieder van gemaksdiensten. „Wij werken in opdracht van bedrijven als Heineken, Microsoft en McKinsey”, vertelt Anna Hendrikx, manager bij SuperServer. „Aan hun werknemers bieden we tientallen diensten. Zoals het wassen van de auto op de parkeerplaats van het kantoor. Dan hoef je dus niet na werktijd nog naar de autowasstraat. Of een stomerijservice, waarbij personeel de vuile was naar kantoor neemt en opbergt in een speciale kast. Wij zorgen ervoor dat alles binnen twee dagen weer fris gestoomd wordt afgeleverd.”

Gemaksdiensten kun je ook zelf regelen, zonder je werkgever. Bijvoorbeeld via een thuiszorgorganisatie. Het is een trend, zegt Simone Ebben, manager bij Zorggroep Almere. „Van oorsprong richtten thuiszorginstellingen zich vooral op oudere mensen. Maar de laatste jaren kloppen ook jonge mensen en gezinnen met kinderen bij ons aan.” Die dertigplussers vragen volgens Ebben om uiteenlopende ondersteuning bij zaken als de financiële administratie, het tuinonderhoud en klein onderhoud aan het huis. Maar ze maken ook gebruik van de kapper-aan-huis. Handig, want thuis ben je tenminste direct aan de beurt. Thuiszorginstellingen treden op als intermediair tussen de klant en de aanbieder van de diensten. Om gebruik te maken van de thuiszorgdiensten betaal je een paar tientjes contributie per jaar. Daarbovenop komen de kosten voor de dienst zelf.

Wie een uitgebreider aanbod gemaksdiensten wenst, kan terecht bij private bankers. Deze financiële instellingen bieden in toenemende mate gemaksdiensten aan die niets te maken hebben met vermogensbeheer of bankieren. De diensten zijn vaak ook beschikbaar voor mensen die niet bij de instelling bankieren. „Tegen een jaarlijkse bijdrage van 2.500 euro bieden wij services die het leven aangenamer maken”, vertelt Marjolein Boers, manager personal affairs bij private bank Insinger de Beaufort. „We kunnen tickets regelen voor concerten in binnen- en buitenland, ook als die evenementen officieel al zijn uitverkocht. We hebben onze contacten, vandaar. Ook organiseren we op verzoek kinderpartijtjes, jubilea, stedentrips of compleet verzorgde vakanties. Dat is fijn voor druk bezette zakenmensen die wél willen genieten van een leuk feest of een aangename vakantie, maar geen tijd hebben om alles zelf uit te zoeken.”

Insinger de Beaufort levert desgewenst ook personal shoppers die je nog veel meer taken uit handen nemen. Zoals de aanschaf van een nieuwe garderobe. Marjolein Boers: „De personal shopper bespreekt van welke kledingmerken de klant houdt, welke kleuren bij hem passen en welke stijl favoriet is.

Vervolgens kan de klant kiezen. Óf de inkoper gaat zelf naar een aantal winkels om kleding en schoeisel aan te schaffen en presenteert die vervolgens bij de klant thuis. Óf de klant gaat mee. In dat laatste geval wordt ervoor gezorgd dat onze klanten in winkels niet hoeven te wachten en direct worden geholpen.” Overbodig om te zeggen dat je met een personal shopper vooral in chique speciaalzaken winkelt en niet bij het kledingmagazijn.

Meer informatie over gemaksdiensten via: superserver.nl, rentapriest.nl, lekkerleven.nl, rentadriver.nl, hus-nederland.nl en personalaffairs.nl

    • Tobias Reijngoud