De denker faalt weer bij Spelen

Guillaume Elmont ging naar de Spelen in Peking voor een gouden medaille.

Maar gisteren kwam de Nederlandse judoka niet verder dan de vijfde plaats.

Bronzen medaille voor judoka Willeboordse Elisabeth Willeboordse of the Netherlands stands with her bronze medal at the medals ceremony of the judo half middleweight division finals at the Beijing 2008 Olympics in Beijing, Tuesday, Aug. 12, 2008. (AP Photo/Charles Dharapak) Associated Press

Hij was op een vreselijke manier van de mat gesmeten, zei judoka Guillaume Elmont (27) over zijn uitschakeling in de eerste ronde van de Olympische Spelen in 2004. Hoe konden de anderen in de gewichtsklasse tot 81 kilogram toch zo hebben gepiekt? Elmont wijzigde zijn trainingsinstelling, wat in 2005 leidde tot de wereldtitel en vorig jaar tot de bronzen medaille bij de WK. Maar gisteren kon de judoka in Peking opnieuw niet het beste uit zichzelf naar boven halen. Hij werd vijfde.

Elmont verloor eerst de halve finale in de verlenging van de Koreaan Kim Jaebum. De judoka van bondscoach Maarten Arens begon aanvallend en kon zich mede door vermoeidheid in de ‘golden score’ niet uit een armklem bevrijden. De partij om de bronzen medaille verloor Elmont vervolgens met de maximale score van de Braziliaanse wereldkampioen Tiago Camilo.

Elmont geldt als de ‘denker’ onder de judoka’s, want is afgestudeerd psycholoog en werkzaam bij de luchtmacht als coördinator Onderzoek & Ontwikkeling. Hij is de oudste van twee judobroers van Surinaamse afkomst en wordt door intimi omschreven als trots en eigenzinnig. Zelf zegt hij niet gediend te zijn van schreeuwende coaches en geen waarde te hechten aan publieke optredens. Als een van de weinige judoka’s heeft hij nooit mentale begeleiding gehad.

Elmont is „a good guy”, zei de Togolese judoka Kouami Sacha Denanyoh gisterochtend. „Ik heb tegen hem gevochten bij een trainingskamp in Duitsland en ik had het heel lastig tegen hem. Hij heeft een heel snelle worp en hij is opmerkelijk sterk, vooral in zijn handen. Waar hij judoot heeft hij een kans een medaille te halen. Buiten de mat heb ik geen contact met hem. Bij alle trainingskampen zie ik hem stil naar zijn muziek luisteren. Volgens mij weet hij precies waar hij mee bezig is.”

Ook voor zijn vijf partijen in het gymnasium van de Science and Technology University betrad Elmont de zaal met een hoofdtelefoon op. Hij zegt muziek nodig te hebben om beweging en het goede gevoel in zijn lichaam te krijgen. Eenmaal op de tatami blijkt de compacte en technisch verzorgde vechtstijl van een van de kleinste judoka’s (1,74 meter) in de klasse.

Gisterochtend maakte de Montenegrijn Srdjan Mrvaljevic in de kwartfinales kennis met de explosiviteit van Elmont. „Hij is een geweldige judoka”, hijgde Mrvaljevic uit. „Ik was vandaag op mijn best en dacht tot in de verlenging te voelen dat we gelijkwaardig waren. Maar met een snelle overname wist hij me toch nog te verrassen. Daaraan zie je dat hij wereldkampioen is geweest. Van de judoka’s tegen wie ik vandaag heb gevochten, vind ik hem de beste.”

Na de onderlinge partij reageerde Elmont in de catacomben met een afstandelijk lachje op uitgebreide felicitaties van Mrvaljevic. De judoka hecht geen waarde aan een goede verstandhouding met zijn concurrenten. Je kunt geen vrienden zijn met tegenstanders die je pijn doen wanneer ze de kans krijgen, redeneert Elmont. Met de Portugees João Neto heeft hij zelfs een bekoelde verstandhouding, nadat hij in april bij de onderlinge finale van de EK in Lissabon aan het kortste eind trok.

„Wij zijn niet de beste vrienden, ook omdat hij niet zo vrolijk was toen ik hem met een minimale score versloeg”, zei de vroegtijdig uitgeschakelde Neto. „Elmont heeft bewezen dat hij een van de sterksten is, maar ik vind hem niet de beste in onze gewichtsklasse. Ik verwachtte dat hij in de halve finale serieuze problemen zou krijgt met de Koreaan, omdat die in betere fysieke conditie is. Elmont is explosief en kan zulke tegenstanders het best zo snel mogelijk op hun rug gooien. Want zijn weerstand tegen het einde van de partijen is slecht. Daar heb ik hem ook bij de EK op verslagen.”

    • Michiel Dekker