dag 5

Pieter van den Hoogenband heeft zich gisteren geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrij. De regerend olympisch kampioen kwam in de series met 47,97 tot de vijfde tijd. De Australische wereldrecordhouder Eamon Sullivan ging met 47,80 als snelste door. De 30-jarige Van den Hoogenband heeft zich in Peking tot doel gesteld voor de derde keer op rij goud op het koningsnummer te veroveren. Zijn persoonlijk record staat sinds de Spelen van 2000 in Athene op 47,84. Die tijd wil hij in Peking in ieder geval verbeteren.

De veiligheidsmaatregelen in het olympisch dorp en bij het perscentrum in Peking zijn gisteren verscherpt. Bij het dorp zijn zwaarbewapende commando’s geposteerd. Voor het perscentrum staat een met speciale eenheden bemand pantservoertuig. Volgens het olympisch organisatiecomité is er echter geen concreet gevaar dat de veiligheid van sporters en/of journalisten in het geding is.

De Nederlandse softbalsters zijn het olympisch toernooi gisteren begonnen met een forse nederlaag tegen het gastland China. Nederland ging met 10-2 onderuit. China was vier jaar geleden de nummer vier van Athene. Nederland ontbrak daar.

Beachvolleyballers Emiel Boersma en Bram Ronnes hebben gisteren hun tweede nederlaag geleden, tegen de Japanners Kentaro Asahi en Katsuhiro Shiratori. Morgen treffen ze de Duitsers Julius Brink en Christoph Dieckmann, het op papier sterkste koppel uit de groep van vier.

De zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hebben gisteren de leidende positie in de 470-klasse moeten weggeven. Het duo werd in de derde en vierde race negende en vijfde. Dat was niet voldoende om de eerste plaats te behouden. Ze staan nu derde met achttien punten, een punt meer dan het Spaanse duo Natalia Via-Dufresne/Laia Tutzo. De nieuwe koplopers Elise Rechichi en Tessa Parkinson uit Australië hebben negen punten.

De Nederlandse mannenacht heeft zich gisteren geplaatst voor de olympische finale. De roeiers eindigden als derde in de herkansing. De beste vier boten plaatsten zich voor de eindstrijd, China en Duitsland werden uitgeschakeld. De lichte vier-zonder plaatste zich gisteren voor de halve finales van morgen door een tweede plaats in de herkansing.

Kanoslalommer Robert Bouten heeft het gisteren in de strijd om de medailles op de wildwaterbaan in Peking niet gered. Hij miste in de eindfase van zijn afdaling een poortje, waarna hij strafpunten kreeg. Hij eindigde als negende van de tien finalisten.

De Rus Islam-Beka Albiev heeft gisteren bij het Grieks-Romeins worstelen het goud gewonnen in de klasse tot 60 kg. Het zilver was voor Vitali Rahimov. Bronzen medailles waren er voor Nurbakyt Tengizbaiev en Ruslan Tioemenbaev.

Zwemmer Robin van Aggele heeft zich gisteren niet weten te plaatsen voor de halve finales van de 200 meter schoolslag. De Nederlander eindigde in de derde serie als achtste en laatste met een tijd van 2.17,14.

Na een eerdere algenplaag teistert nu een olie-achtige vlek van twee vierkante kilometer het olympische vaarwater voor de kust van Qingdao. De nog niet geïdentificeerde substantie werd maandagavond voor het eerst gesignaleerd, aldus het Chinese persbureau Xinhua. „We denken niet dat het een probleem oplevert voor het olympische zeiltoernooi, omdat olie meestal binnen een paar dagen oplost. Bovendien zal de noorderwind de vlek wegvoeren van het olympische vaarwater”, citeerde het persbureau een van de stadsbestuurders.

Organisatoren van wedstrijden tijdens de Spelen zetten soms vrijwilligers in om lege stoelen te voorkomen of de sfeer te vergroten. Ondanks dat alle toegangskaarten verkocht zijn, zijn de stadions zeker niet altijd helemaal gevuld. Volgens het organisatiecomité zijn de lege plekken te wijten aan een combinatie van slecht weer en een groot aantal kaarten dat ongebruikt bij sponsors blijft liggen.

Net als haar zus Serena heeft ook Venus Williams gisteren de derde ronde van het olympische tennistoernooi bereikt. Met 6-1 en 6-4 had ze weinig moeite met de Tsjechische Iveta Benesova. De zussen zijn niet in dezelfde helft van het toernooischema ingedeeld waardoor een finale tussen hen mogelijk is.

De Duitse eventingploeg heeft gisteren de gouden medaille gewonnen. De vijf ruiters wonnen in Hongkong de landenwedstrijd voor de derde keer. Australië pakte het zilver, voor Groot-Brittannië. De Duitser Hinrich Romeike won goud op het onderdeel eventing individueel, voor Gina Miles uit de VS en de Britse Kristina Cook.