Cadeautje handelaar geeft te denken

De verstrekking van 300 miljoen dollar aan aandelenopties door vermogensbeheerder Fortress aan zijn tophandelaar Adam Levinson zou wel eens omvangrijk genoeg kunnen zijn om de woede op te wekken van zijn aandeelhouders. De transactie zou volgens Citigroup immers tot een verwatering van 7 procent kunnen leiden. En de beurskoers heeft sinds de beursgang van de firma al tweederde van zijn waarde ingeleverd. Maar het optiepakket zorgt er wel voor dat de belangen van Levinson méér op één lijn komen te liggen met die van de aandeelhouders dan met die van de partners van het fonds.

Als de tijden goed zijn, hoeven ‘alternatieve’ vermogensbeheerders als Fortress niet veel na te denken over conflicten tussen de belangen van hun aandeelhouders – waarvan in het geval van Fortress 77 procent tot het topmanagement behoort – en die van hun partners. Als de fondsen het goed doen, is iedereen gelukkig. Maar op een zware markt kunnen tophandelaren in de verleiding komen om op te stappen, als hun vergoedingen nauw verbonden zijn met de prestaties van fondsen die het niet zo goed doen.

Daarom is het niet zo verrassend dat Levinson er akkoord mee is gegaan om zijn vergoedingenpakket om te gooien. In ruil voor de ontvangst van 31 miljoen opties, die pas na verloop van tijd geld zullen opleveren, zal hij een deel van zijn winstdelende belangen in een aantal Fortress-fondsen opgeven. Dat is onder de huidige omstandigheden een redelijk goede deal. Het macrofonds van Fortress, dat onder het beheer van Levinson valt, heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies van 2 procent geleden. Zijn winstdelende belangen in dat fonds leveren daarom geen geld op. Maar de firma als geheel genereert nog wel steeds waarde. Onder de winst van de firma vallen onder meer de managementvergoedingen, die Fortress ontvangt ongeacht de prestaties van zijn fondsen, totdat beleggers hun geld terugtrekken.

De aandelen van Levinson zullen uiteraard meer waard zijn als de fondsen goed presteren, en de vooruitzichten op het binnenhalen van kapitaal zullen vrijwel zeker afhangen van zijn vermogen geld te verdienen in moeilijke omstandigheden. Maar het gebaar is een belangrijk signaal voor beleggers. Levinson neemt deels afscheid van een direct belang in de fondsen die hij beheert. Op korte termijn kon hij daar wel eens goede redenen voor hebben.

    • Lauren Silva