Brandstoftank van Amerikaanse gouddelver is nog niet leeg

Michael Phelps tijdens zijn winnende race op de 200 meter vlinderslag. De 23-jarige Amerikaan behaalde vandaag zijn tiende en zijn elfde gouden olympische medaille. Foto Bas Czerwinski 13-08-08, Beijing, China. Michael Phelps tijdens winnende race op de 200m vlinderslag, hij behaalde zijn tiende goude medaille op een Olympische Spelen. Foto Bas Czerwinski
Michael Phelps tijdens zijn winnende race op de 200 meter vlinderslag. De 23-jarige Amerikaan behaalde vandaag zijn tiende en zijn elfde gouden olympische medaille. Foto Bas Czerwinski 13-08-08, Beijing, China. Michael Phelps tijdens winnende race op de 200m vlinderslag, hij behaalde zijn tiende goude medaille op een Olympische Spelen. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Michael Phelps mag zichzelf de succesvolste olympiër aller tijden noemen. Zoals verwacht behaalde de nu al legendarische zwemmer uit de Verenigde Staten vanochtend in Peking de tiende en de elfde gouden medaille uit zijn carrière.

Daarmee streefde de 23-jarige Phelps vier olympiërs voorbij die aan het einde van hun loopbaan op negen gouden medailles bleven steken: turnster Larissa Latinina (voormalige Sovjet-Unie), zwemmer Mark Spitz (VS) en de atleten Carl Lewis (VS) en Paavo Nurmi (Finland).

Phelps volbracht zijn record in de stijl die bij zijn status past: met twee wereldrecords, eerst op de 200 meter vlinderslag (1.52,03), een uurtje later met zijn drie Amerikaanse ploeggenoten op de 4x200 meter vrije slag (6.58,56).

„Er zit nog wel wat in de tank”, zei de nieuwe recordhouder vanochtend na zijn tweede gouden medaille van de dag, zijn vijfde in Peking. „Ik heb nog drie races te gaan, dus het is ook maar goed ook dat er nog wat in de tank zit.” Hij heeft in Peking zijn zinnen gezet op een recordaantal van acht gouden medailles tijdens één toernooi.

„Het klinkt zo gek om jezelf te horen zeggen dat je de beste olympiër bent. Als kind heb ik er altijd van gedroomd om naar de Spelen te gaan en nu heb ik dit bereikt. Dit gevoel is niet te beschrijven. Ik weet niet wat ik moet zeggen.”

Phelps stond opnieuw garant voor een sensationele ochtend in het National Aquatics Centre, zoals de Waterkubus officieel heet. Zijn beslissende tiende olympische gouden medaille, op de 200 meter vlinderslag, kwam niet helemaal tot stand zoals hij had verwacht. Hij had een probleem met zijn zwembrilletje, dat tijdens zijn race volliep met water. Desondanks zwom hij nipt een wereldrecord: 1.52,03. Laszlo Cseh (Hongarije) eindigde op de tweede plaats, de Japanner Takeshi Matsuda won de bronzen medaille.

Ruim een uur later mocht Phelps zijn volgende gouden medaille ophalen. Als startzwemmer van de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag hielp hij zijn collega’s Ryan Lochte, Ricky Berens en Peter Vanderkaay op weg om de grens van 7 minuten te slechten: 6.58,56 – liefst vijf seconden sneller dan het vorige record. Rusland werd tweede, Australië derde.

Phelps was na zijn opening vooral bezorgd dat zijn ploeggenoten geen fouten zouden maken bij de overname. Dat kostte de zwemmer uit Baltimore vorig jaar, bij de WK in Melbourne, een gouden medaille, waardoor hij tijdens dat evenement op zeven medailles bleef steken.