Bomaanslag in Libanon eist 18 levens

Bij een bomaanslag in het zakencentrum van de Libanese stad Tripoli vielen vanochtend ten minste achttien doden. Foto Reuters A general view of the area where a bomb blast took place in the port city of Tripoli in north Lebanon August 13, 2008. A bomb targeted a civilian bus in the northern Lebanese city of Tripoli on Wednesday, killing at 16 people, including seven soldiers, security sources said. REUTERS/ Omar Ibrahim (LEBANON) REUTERS

Bij een aanslag in de Libanese stad Tripoli zijn vandaag zeker achttien mensen gedood, aldus Libanon. Gevreesd wordt dat de aanval gericht is tegen de recente toenadering tussen Libanon en buurland Syrië.

President Suleiman van Libanon zou juist vandaag, voor het eerst sinds zijn aantreden in 2006, een bezoek brengen aan Syrië, dat steun geeft aan de fundamentalistische beweging Hezbollah die zich lang verzette tegen de pro-westerse regering van Libanon. De weg voor toenadering tussen Libanon en Syrië is echter vrijgemaakt door een machtsdeling tussen het pro-westerse kamp en Hezbollah, die gisteren werd goedgekeurd door het Libanese parlement. Het bezoek van Suleiman – bij het sluiten van deze krant was niet bekend of het zou doorgaan – was aangekondigd als symbolische stap in de toenadering.

De aanslag, waarbij tien militairen omkwamen, was rond het middaguur nog niet opgeëist. Libanese media speculeerden dat het geweld het werk is van een aan Hezbollah gelieerde militie die zich verzet tegen de Libanees-Syrische toenadering. Tripoli, de tweede stad van Libanon, was de afgelopen weken al toneel van gevechten tussen sunnieten en allawieten die met Hezbollah optrekken.

Hezbollah en de aanhangers van de pro-westerse premier Siniora kwamen in mei de vorming van een coalitie overeen na de hevigste gevechten in de Libanese hoofdstad Beiroet sinds het eind van de burgeroorlog in 1990. De machtsdeling geldt als overwinning voor Hezbollah dat in 2006 boos uit de regering was gestapt maar zich nu dus gewapenderhand een nieuwe plek in de regering heeft verschaft. Het parlement stemde gisteren in met de nieuwe regering.

In 2005 daalde de relatie tussen Libanon en Syrië tot een dieptepunt na de door Libanon aan Syrië toegeschreven moord op de populaire premier Hariri. (Reuters, AP)