Beroemde Britten in klassieke ‘Idols’

Men neme een nieuwslezeres, alert en adequaat. Een ex-jeugddelinquent, nu dj. Een comédienne met ADHD. Een actrice; expressief, ijdel, en een sliertige rocker.

Acht beroemde Britten zijn gisteren in het tv-programma Maestro op BBC 2 begonnen aan een afvalrace. De inzet: het dirigeren van het BBC Concert Orchestra in een openluchtconcert in Hyde Park op 13 september. Maar daar gaat wat aan vooraf. Hoe ga je om met een dirigeerstokje? Hoe zorg je ervoor dat zestig musici doen wat jíj wilt, dat ze je volgen en dat ze in één tempo spelen? De kandidaten zijn het erover eens: dirigeren is zweten. „Wie dacht dat je er kwam met wat armzwaaien voor een orkest, wordt bruut uit die droom wakkergeschud.”

Maestro is een klassieke variant van Idols. Maar het hoofdingrediënt is anders. Hier is de troef niet het lachen om andermans vernedering, maar het vergruizen van vooroordelen. Niet acteur David Soul met zijn kennis van de klassieken en zijn karakterkop blijkt voor het orkest een natuurlijk en charismatisch leider, maar de vervaarlijke dj Goldie met zijn gouden voortanden. Muziek leest hij niet, maar zijn Prokofjev swingt, buldert en borrelt van de muzikaliteit.

Maar leedvermaak speelt óók mee. „Uitputtend en verrassend”, noemt tv-man Peter Snow (70) zijn eerste pogingen. Maar onder zijn leiding valt de orkestklank uiteen in tientallen stukken. De jury, onder wie de charismatische Simone Young (chef van de Staatsopera in Hamburg) en een subtiel wrede Sir Roger Norrington, is mild: „Dat is wat gebeurt als je vijf tellen slaat in een vierkwartsmaat.” Snow vloog er als eerste uit.

‘Maestro’ op BBC 2, aflevering 2 op 19/8 om 22 uur.

    • Mischa Spel