Al-Qaeda: heilige oorlog in Mauretanië

De Noord-Afrikaanse tak van terreurnetwerk Al-Qaeda heeft opgeroepen tot een ‘heilige oorlog’ in Mauretanië, het West-Afrikaanse land waar militairen vorige week via een staatsgreep de macht overnamen van de gekozen president. „Hijs het vaandel van jihad en laat ons bloeden [...] tot we een kalifaat herstellen”, aldus een gisteren op het internet verschenen verklaring van Abu Musab Abdel Wadoud, de leider van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb.

Volgens terreurleider Wadoud handelden de coupplegers vorige week op bevel van „ongelovige staten; Amerika, Frankrijk en Israël”. Mauretanië, een voormalige Franse kolonie waar 99 procent van de inwoners moslim is, erkent als een van de weinige Arabische en gearabiseerde landen Israël.

President Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi werd vorige week afgezet door de legertop die ontevreden was met zijn beleid. De nieuwe sterke man, chef van de presidentiële garde Mohamed Ould Abdelaziz, verklaarde dat de staatsgreep mede bedoeld was om het land te „redden” van moslimextremisten met wie president Abdallahi zou samenspannen. Abdelaziz heeft gezegd „zo snel mogelijk” nieuwe verkiezingen te zullen organiseren.

Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, een fusie van Al-Qaeda en de Algerijnse terreurbeweging GSPC, voert een religieuze oorlog tegen regeringen in de regio. In Mauretanië groeide de vrees voor de beweging de afgelopen maanden door een aanval op de Israëlische ambassade en de moord op vier Franse toeristen. Dit laatste incident leidde tot de afgelasting van de rally Parijs-Dakar.

De staatsgreep in Mauretanië, de tweede in drie jaar, is veroordeeld door de VS, de EU en de Afrikaanse Unie. (Reuters, AP)