10 procent van de Nederlanders

Serie De Nederlanders, aflevering Huizen/ Rafael (l) en Diego Fotograaf Ad Nuis Nuis, Ad

Diego en Rafael (6) houden van lol maken in de speeltuin. Ze staan samen met moeder Cindy op camping De Woensberg in Huizen. Cindy kent de plek goed, ze kwam hier ook met haar ouders. De Woensberg bestaat al tachtig jaar. Dat wordt nog gevierd met een feestelijke dag, maar dan zijn Diego en Rafael alweer thuis in Amsterdam. Voor nu vermaken ze zich wel met kinderbingo en water. Alhoewel, Rafael trekt een bedenkelijk gezicht als hij ziet hoe hij spetters op zijn voeten krijgt. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat hij bang is voor water. Hydrofobie is de naam voor een irrationele angst voor water. Deze fobie voor een natuurverschijnsel behoort tot de specifieke fobieën – angsten die worden veroorzaakt door specifieke situaties, objecten of levende wezens. Van de volwassen Nederlanders tot 65 jaar heeft 10 procent ooit een specifieke fobie gehad. Bij eenderde van hen ging het om een angst voor dieren. Bij 40 procent ging het om situatiefobie, ofwel angst voor tunnels, vliegen, autorijden of afgesloten ruimtes.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een statistisch gegeven over ‘de Nederlander’ te belichten.