Wij hebben MTV niet nodig. Het publiek vindt óns wel

De bandleden van Mindless Self Indulgence staan bekend om hun ruige concerten.

Zaterdagmiddag speelt de band op Lowlands.

Zanger Jimmy Urine van Mindless Self Indulgence tijdens een optreden in Sydney begin dit jaar. Foto HH Mindless Self Indulgence perform live on stage at the Soundwave Festival in Sydney Park Newtown on February 24, 2008 in Sydney, Australia. Foto: Headpress / Hollandse Hoogte Youdell, David;Headpress;Hollandse Hoogte

. Als Jimmy Urine eenmaal praat, is hij niet meer te stoppen. De zanger van de Amerikaanse electrorockgroep Mindless Self Indulgence heeft alle reden om opgewonden te zijn. Drie songs van hun album If staan in de Hot Singles-hitlijst van Billboard, niet slecht voor een band die geen videoclips maakt en MTV als promotiemedium heeft afgezworen. Van hun opzwepende nummers Pay for it, issues, Never wanted to dance en On it zijn alleen live-filmpjes op YouTube te vinden. Het zijn explosieve beelden van superruige concerten, waarbij Jimmy Urine (ware naam James Euringer), gitarist Steve Righ, bassiste Lyn-Z en drumster Kitty ondanks al hun wilde podiumcapriolen een voorbeeldig strakke sound neerzetten.

„We zijn geen nieuwe band”, vertelt Jimmy Urine aan de telefoon. „In wisselende bezettingen bestaan we al bijna een decennium. In die tijd hebben we de rockwereld enorm zien veranderen. De ontwikkeling van de rockmuziek is gestagneerd en er zijn verschrikkelijk veel slechte bands. Ik bedoel, Jimmy Page en Led Zeppelin, wie zit er in godsnaam nog op die vijfendertig jaar ouwe shit te wachten? Hoe kun je volhouden dat een retroband als Wolfmother nieuwe muziek maakt? Museumstukken, dát zijn het!”

„Tegelijk is de technologie van muziek maken en luisteren enorm vooruitgegaan. Een rockband die geen gebruikmaakt van de elektronische hulpmiddelen die overal voorhanden zijn, loopt hopeloos achter. De mogelijkheden om een publiek te bereiken zijn vergroot door internet, YouTube, Myspace en uitwisseling van mp3’s. Wij hebben die ouderwetse clipzenders en radiostations niet meer nodig. Het publiek vindt óns.”

In zijn teksten neemt Urine geen blad voor de mond. „Als je netjes in de pas loopt met de wensen van MTV en de grote radiostations, ben je artistiek aan handen en voeten gebonden. Je mag geen scheldwoorden gebruiken, je mag niet zingen over seks en drugs, je mag geen geweld propageren. Precies al die dingen die ik juist wél wil!”

Gaat het nummer Lights out met de woorden „All this violence makes a statement” over de zelfdestructieve act die hij soms opvoert? „Destructieve daden zoals het aan flarden scheuren van je kleren kun je beter op het podium doen, als onderdeel van de show, dan achter de schermen. De grootste zelfdestructie zie je bij artiesten als Britney Spears en Amy Winehouse, die er privé een potje van maken. Het wordt hoog tijd dat één van hen eens een keertje doodgaat. Om het publiek voor eens en altijd te tonen dat Amy Winehouse geen Grammy verdient met het voorbeeld dat ze geeft, maar een doodskist. Bij ons zie je wat je krijgt, live op het podium.”

Mindless Self Indulgende voelt zich verwant met Korn, Rammstein en My Chemical Romance, in die zin dat ze spektakel willen bieden. „Ons publiek is volstrekt ondefinieerbaar”, zegt Urine. „Bij onze concerten zie ik goths, emo-kids, metalheads en rockdudes. Ik denk dat de tijd van aparte muziekscènes voorbij is. Gerard Way van My Chemical Romance is mijn beste vriend en hoewel we volstrekt andere muziek maken, trekken we een publiek dat voor een groot deel overlapt. De nieuwe generatie van muziekliefhebbers maakt zelf wel uit wie ze zijn en waar ze bij willen horen. Er heerst veel minder kortzichtigheid dan vroeger. Toen moest je in een bepaald uniform lopen om naar een concert van een hardrockband te gaan, omdat je anders uit de toon viel.”

Jimmy Urine is getrouwd met zangeres Chantal Claret van de groep Morningwood. Op het album If zingen ze samen het duet Get it up, over Jimmy’s impotentie. „Maar maak je geen zorgen over ons seksleven. Wat Chantal en mij tot elkaar aantrok was dat we allebei enorme uitslovers zijn op het podium. Zij is een van de beste performers die ik ooit heb zien optreden. Daarbij heeft ze een groot gevoel voor humor. Het leek me komisch om een song te maken over die ene keer dat ik hem niet omhoog kreeg. En haar de tweede stem te laten zingen.”

Als Jimmy ergens een hekel aan heeft, dan zijn het getrainde muzikanten. „Van die sukkels die je willen vervelen met gitaarsolo’s. Ik hang liever met mijn vrienden en vriendinnen. Steve, Lynn-Z, Kitty en ik weten van elkaar wat we willen. De songs moeten deugen. Maar als dat onder controle is, willen we stennis trappen. We fuck things up.”

De bandleden van Mindless Self Indulgence zijn zaterdagmiddag te zien op het Lowlandsfestival om 15.40 uur in de Grolsch-tent

    • Jan Vollaard