Weer aanval op agenten in China

Drie Chinese ambtenaren zijn vandaag doodgestoken bij een controlepost langs een weg in de buurt van de West-Chinese grensstad Kashgar. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld. Dit is het derde dodelijke incident in ruim een week tijd in de autonome provincie Xinjiang waar Oeigoeren, een islamitische Turkse minderheid, naar onafhankelijkheid streven.

De aanvallers sprongen bij de controlepost van een voertuig en staken in op de ambtenaren die de taak hadden om de namen op te schrijven van passanten. Onduidelijk is hoeveel mensen aanvielen. Vorige week maandag kwamen in dezelfde stad zestien agenten om bij een aanval van twee Oeigoeren op een groep sportende agenten.

Het dodental na het geweld van afgelopen zondag in de westelijk gelegen Chinese stad Kuqa, eveneens in de provincie Xinjiang, is naar twaalf gestegen. Tien aanvallers, een agent en een voorbijganger zijn omgekomen nadat een groep van vijftien personen overheidsgebouwen en bedrijven van Han-Chinezen aanvielen. Onder de aanvallers bevonden zich twee vrouwen van wie er een is omgekomen. De ander – volgens staatspersbureau Xinhua een meisje van vijftien jaar – raakte gewond. Drie daders zijn nog voortvluchtig.

De Amerikaanse Xinjiang-specialist Dru Gladney vermoedt dat het niet om terroristisch geweld gaat maar om hoog opgelopen spanningen tussen de politie en de lokale bevolking in Xinjiang. „De aanvallen zijn gericht tegen de politie. Dat wijst er op dat het zou kunnen gaan om persoonlijke ruzies.” Gladney benadrukt dat in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking de politie in Xinjiang meer mensen heeft opgepakt en vaker patrouilles heeft uitgevoerd. „Mogelijk is er bij de bevolking irritatie ontstaan over het optreden van de politie.”

De aanslag van vorige week maandag op sportende agenten in Kashgar is door Chinese terreurspecialisten toegeschreven aan de Islamitische Beweging van Oost-Turkestan (ETIM), een terroristische groepering die banden zou hebben met het terreurnetwerk Al-Qaeda. Peking heeft ETIM altijd beschouwd als de belangrijkste potentiële bron van aanslagen tijdens de Spelen. (AP, Reuters)