Website nept iPhone-kopers

Enkele honderden Nederlanders zijn gedupeerd omdat ze bij webwinkel Iphonehelpdesk.nl een iPhone bestelden, maar die nooit kregen. De eigenaar is met de noorderzon vertrokken, vermoedt de Stichting Criminaliteitsbestrijding Nederland (SCN), die inmiddels door 250 gedupeerden is benaderd. De meesten van hen hebben al aangifte gedaan bij de politie, aldus Stef Hendriks van de SCN.

Hendriks schat de schade op 500.000 tot 1,5 miljoen euro: „Sommige kopers hadden tien of vijftien toestellen besteld.” Volgens ingewijden zou de eigenaar van de website 700.000 euro hebben weggesluisd naar geheime bankrekeningen. Hendriks sluit niet uit dat hij dat „in een paniekaanval” gedaan heeft.

Apple’s iPhone 3G kwam begin juli op de markt, maar wordt in Nederland alleen door T-Mobile geleverd met een tweejarig contract. T-Mobile heeft in de eerste maand 35.000 iPhones verkocht.

Iphonehelpdesk.nl, inmiddels „wegens omstandigheden offline gezet”, beloofde voor 540 of 620 euro een iPhone zonder simlock, zodat de gsm met elk mobiel netwerk overweg zou kunnen. De website werd op internetfora al gekenmerkt als een ‘discutabele site’, omdat de gewilde gadget al ruim voor de officiële introductiedatum werd aangeboden.

Ook softwareverkopers maken gebruik van de gadgethonger van nieuwe iPhone-bezitters. In Apples online softwarewinkel App Store was het programmaatje IAmRich (‘ik ben rijk’) een tijd lang te koop. Het kostte 999 dollar en bestond uit niets anders dan een ronddraaiend plaatje van een diamant. Apple heeft de loze applicatie verwijderd, nadat verschillende klanten het per ongeluk hadden gekocht. Twee gedupeerden kregen hun geld terug.

Apple is tevreden over de verkoop van mobiele software, liet topman Steve Jobs weten: in de eerste maand werden wereldwijd 60 miljoen iPhone-applicaties verkocht, goed voor een omzet van 30 miljoen dollar (20 miljoen euro). Apple houdt 30 procent, de rest gaat naar de programmeur.

Breaking views: pagina 15