Vrouwen met stick winnen ook op tv

Echt verrassend is het niet. Maar wel leuk voor de hockeyvrouwen om te weten dat hun wedstrijd tegen Zuid-Afrika, zondagmiddag bij de NOS, de meeste kijkers trok van alle duels tot nog toe op de Olympische Spelen. De met 6-0 gewonnen wedstrijd was goed voor 1.968.000 kijkers. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting KijkOnderzoek.

Goede tweede zijn de voetballers van Foppe de Haan, die op diezelfde dag 1.946.000 kijkers trokken met hun bijna-zeperd tegen de Verenigde Staten (wisselspeler Sibon tekende in de extra tijd via een vrije trap voor de gelijkmaker). Op de 100 meter rugslag bij de vrouwen stemden begin van de middag 1.889.000 Nederlandse kijkers af.

Het best bekeken onderdeel van de Olympische Spelen is tot nu toe de openingsceremonie. Iets meer dan twee miljoen Nederlanders waren vrijdag getuige van de vier uur lange ceremonie, die over de wereld goed gevolgd werd. In gastland China stemden 842 miljoen kijkers af op het spektakelstuk waarin filmregisseur Zhang Yimou vijfduizend jaar Chinese geschiedenis en cultuur de revue liet passeren.

Naar de uitzending van de Amerikaanse zender NBC – die pas twaalf uur na de opening de huiskamers bereikte om een zo groot mogelijk publiek te trekken – keken 34,2 miljoen mensen. Dat is fors meer dan de uitzendingen van de ceremonies in Athene in 2004 (25,4 miljoen) en Sydney in 2000 (18,5 miljoen). Amerikanen waardeerden de uitzending overigens beter dan die van de openingsceremonie van ‘Rome’ in 1960, tot nu toe het meest gewaardeerde olympische tv-moment.

Voor aanvang van de Spelen sprak directeur Bas de Vos van Stichting KijkOnderzoek de verwachting uit dat de onaantrekkelijke uitzendtijdstippen – ’s nachts en in de ochtend – de kijkcijfers flink zouden drukken. Zijn voorspelling dat mensen tijdens kantooruren vaak naar internet zouden uitwijken, lijkt te zijn uitgekomen. De NOS-website http://os2008.nos.nl/live/index/kanaal – met twaalf videokanalen waarop duels kunnen worden bekeken – trekt gemiddeld 300.000 ‘unieke bezoekers’. „De NOS heeft tot dusver 4,8 miljoen internetstreams geleverd met beelden van de Spelen”, aldus een opgetogen woordvoerster tegen persbureau ANP.

    • Danielle Pinedo