Vrouw niet vervolgd na ‘sleurongeluk’

De vrouw uit Eijsden die eind november vorig jaar een achtjarig jongetje onder haar auto meesleurde, en hem pas een dag later dood aantrof, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft de Maastrichtse officier van justitie Anneke Rogier gisteren laten weten.

Volgens het Openbaar Ministerie is uit onderzoek gebleken dat de 62-jarige bestuurster niet kon hebben gemerkt dat zij het jongetje meesleepte onder de auto.

Het jongetje, Amir Mohamed Ibrahim uit Maastricht, is volgens het OM niet aangereden op het zebrapad in Maastricht. Wel is hij op die oversteekplaats overreden. Mogelijk was hij daar gevallen tijdens het spelen.

Het slachtoffer is vervolgens onder de auto over een afstand van twaalf kilometer meegesleurd. De bestuurster heeft daar volgens het OM niets van gemerkt. Zij vond het lichaam de dag erna in haar garage, toen ze wilde wegrijden.

De officier van justitie zei gisteren dat het ongeval onder „bizarre omstandigheden” plaatsvond. „Zo’n uitzonderlijk geval is nooit eerder in de wereld gebeurd”, aldus officier van justitie Rogier.

Het OM liet in maart een reconstructie uitvoeren door onderzoekinstituut TNO. Het ongeval werd op een terrein in Lelystad nagebootst met behulp van een dood dier dat „qua omvang en huidstructuur” vergelijkbaar is met het lichaam van het jongetje. Daarbij werd onder meer een geluidstest uitgevoerd. TNO concludeerde dat de vrouw niet kon merken dat het jongetje onder haar auto hing.

Volgens het OM is de Eijsdense over Amir heen gereden toen het nat, schemerig en druk was op straat. Het lichaam van het jongetje is vast komen te zitten in een holle ruimte onder de motor van de auto. De betrokken auto was geen terreinwagen (SUV), maar een ‘gewone’ BMW.

Politie noch OM weten hoe het jongetje precies onder de auto terecht is gekomen. Dat valt volgens het OM niet meer te achterhalen. Het jongetje, van Somalische komaf, woonde nog niet lang met zijn familie in de buurt en speelde bijna altijd op straat.