Verburg scherpt beleid agressieve hond aan

Alle honden, zowel groot als klein, die zich „ongewenst agressief” gedragen in openbare ruimten, kunnen vanaf volgend jaar in beslag worden genomen. Dat heeft minister Gerda Verburg (Landbouw, CDA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Verburg komt met de nieuwe regeling om agressief gedrag van honden te beteugelen, nadat recent het verbod op pitbulls en pitbull-achtige honden werd opgeheven. De nieuwe maatregel zegt dat niet het uiterlijk, maar het gedrag van een hond bepalend moet zijn voor de beslissing om het dier af te maken. Het eerdere plan van de minister om alleen honden met een schofthoogte van minstens 35 centimeter aan te pakken, is daarmee van de baan. Volgens Verburg is het vaststellen van een schofthoogte arbitrair en niet wetenschappelijk onderbouwd. Al zorgen grote honden volgens haar over het algemeen voor ernstiger verwondingen en boezemen zij eerder angst in.

Het verbod op pitbulls en pitbull-achtige honden was onderdeel van de in 1993 ingevoerde Regeling Agressieve Dieren (RAD), ook wel de Pitbullwet genoemd. Deze werd ingevoerd nadat in één jaar tijd drie kleuters door pitbulls werden doodgebeten. Alle bestaande pitbulls moesten worden gecastreerd, gemuilkorfd en aangelijnd. Bovendien kwam er een fok,- import,- en houdverbod. Een hond hoefde alleen maar op een pitbull te lijken om van straat te worden gehaald. Als de eigenaar niet kon aantonen dat niet om een pitbull ging, kreeg het dier een spuitje. De pitbulls moesten uitsterven, was de gedachte, en het aantal bijtincidenten moest drastisch omlaag.

De commissie-Van Sluijs – die het effect van het pitbullverbod onderzocht – concludeerde begin deze zomer dat sinds de invoering van de RAD het aantal slachtoffers van bijtincidenten niet was verminderd. Het gaat om vele duizenden gewonden en gemiddeld 1,2 dode per jaar. Hoewel slechts een klein deel van alle pitbulls agressief gedrag blijkt te vertonen, zijn pitbulls wel vaker dan andere honden betrokken bij incidenten.