Van den Hoogenband redt het, Phelps op koers

Phelps op weg naar absoluut record Olympisch Goud NRC 120808 / RL

De dertigjarige Pieter van den Hoogeband heeft zich vanmiddag geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van het olympische zwemtoernooi. Hij hoopt donderdag voor de derde keer op rij goud te winnen, na zeges in Sydney in 2000 en in Athene in 2004. Hij zwom de vijfde tijd van alle deelnemers met 47,97 seconde. De snelste was de Australiër Eamon Sullivan met een tijd van 47.80 seconde.

De 23-jarige Amerikaans Michael Phelps haalde vanochtend zijn derde gouden medaille van deze Spelen en zijn negende in totaal. Hij evenaarde daarmee het totaal van een viertal andere sporters – Carl Lewis, Mark Spitz, Paavo Nurmi en Larisa Latinina – die ook op negen staan. Phelps zwemt vannacht waarschijnlijk nog twee finales waar hij favoriet is voor de titel. Hij mikt deze Spelen op acht keer goud en zou dan op een totaal van veertien komen.

Phelps won vanochtend de 200 meter vrije slag met een nieuw wereldrecord van 1.42,96. Dat was hij bijna een seconde sneller dan zijn eigen record van vorig jaar maart van 1.43,86. Zilver was voor de Zuid-Koreaan Taehwan Park en brons voor de Amerikaan Peter Vanderkaay.

Phelps vertelde na afloop dat hij voor deze wedstrijd terug moest denken aan hetzelfde nummer vier jaar geleden. Dat was een van de weinige keren dat Phelps een wedstrijd verloor. „En ik haat verliezen”, zei Phelps. De Amerikaan werd in Athene op de 200 meter vrije slag ‘slechts’ derde, achter Pieter van den Hoogenband (zilver) en de Australiër Ian Thorpe, die goud won. „Wanneer je zo’n wedstrijd verliest, motiveert dat mij om te proberen nog harder te zwemmen. Ik denk dat me dat gelukt is op de 200 meter vrij, de afgelopen vier jaar”, zei Phelps in Peking.

Phelps werd ook gevraagd naar zijn recordjacht. Hij vertelde er trots op te zijn dat hij de prestaties van Spitz en Lewis heeft kunnen evenaren. „Het is een eer. Ik heb Carl Lewis al eens ontmoet en Spitz al een paar keer.”

De Amerikaan Aaron Peirsol prolongeerde met een wereldrecord zijn olympische titel op de 100 meter rugslag in 52,54 seconden. Ook zilver was voor een Amerikaan, Matt Grevers. Twee zwemmers eindigden met 53,18 op de gedeelde derde plaats en kregen beiden een bronzen medaille: de Rus Arkadi Viatsjanin en de Australiër Hayden Stoeckel.

Bij de vrouwen was er Amerikaans succes voor Natalie Coughlin op de 100 meter rugslag. Ze eindigde in 58,96 vóór wereldrecordhoudster Kirsty Coventry uit Zimbabwe (59,19) en haar landgenote Margaret Hoelzer (59,34).

De Australische Leisel Jones veroverde de olympische titel op de 100 meter schoolslag. Ze bleef met een tijd van 1.05,17 net boven het wereldrecord dat ze met 1.05,09 in handen heeft. De Amerikaanse Rebecca Soni zwom in 1.06,73 naar het zilver vóór de Oostenrijkse Mirna Jukic (1.07,34).

Opnieuw beleefde de Franse zwemster Laure Manaudou een teleurstellende dag in Peking. Manaudou heeft een Nederlandse moeder, oud-badmintonster Olga Schippers, en brak vier jaar geleden door op de Spelen in Athene. Daar won ze goud op de 400 meter vrije slag en ook nog een zilveren en bronzen medaille.

De 21-jarige zwemster verliet vanochtend huilend de Waterkubus. Ze had al ‘gefaald’ op de 400 meter vrije slag met een achtste plaats en eindigde vanochtend als zevende op de 100 meter rugslag.

Met een handdoek over haar hoofd liep ze hard weg. „Ik ben vreselijk teleurgesteld”, zei Manaudou voor de tv-camera van France 2. „Ik weet niet of het zin heeft door te gaan. Ik mis de wil om te zwemmen. Alleen mijn familie gelooft nog in me.” Manaudou zwemt nog de 200 rugslag.

Phelps op weg naar absoluut record Olympisch Goud NRC 120808 / RL