UBS boekt weer kwartaalverlies

De Zwitserse bankgigant UBS heeft voor de vierde keer op rij een kwartaalverlies geleden en kondigt een grootscheepse reorganisatie aan. De grootste bank van het land moest 5,1 miljard dollar (3,4 miljard euro) afschrijven op risicovolle beleggingen en boekte een verlies van 358 miljoen Zwitserse frank (221 miljoen euro).

Dat maakte UBS vanmorgen bekend. Een jaar eerder boekte UBS nog een winst van 5,6 miljard frank. Vorig kwartaal bedroeg het verlies nog 11,5 miljard frank. De afschrijvingen van UBS bedragen in totaal inmiddels meer dan 43 miljard dollar. De bank is daarmee het grootste slachtoffer van de kredietcrisis in Europa.

De aanhoudende verliezen van UBS hebben tot grote reputatieschade geleid, erkende bestuursvoorzitter Marcel Rohner vanmorgen. In totaal haalden vermogende klanten het afgelopen kwartaal voor 17,3 miljard frank aan waarde weg bij UBS, terwijl in het tweede kwartaal van 2007 er nog 35,2 miljard frank bij kwam aan vermogen. In totaal verdween er in het tweede kwartaal 2008 voor 43,8 miljard frank aan kapitaal bij UBS, tegenover 34 miljard frank erbij in dezelfde periode vorig jaar.

Om het tij te keren heeft UBS een aantal maatregelen aangekondigd. Zo wordt de structuur van de bank gewijzigd, waardoor de drie divisies (private bank voor rijke particulieren, investeringsbank en zakelijk vermogensbeheer) grotere autonomie krijgen. De huidige financieel directeur Marco Suter wordt vervangen door John Cryan en er worden vier nieuwe bestuursleden benoemd. Om de kapitaalpositie te versterken na alle verliezen heeft UBS ruim 18 miljard euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen.

De Amerikaanse bank Wachovia maakte vandaag bekend dat het eerder gerapporteerde tweedekwartaalverlies bij nader inzien enkele honderden miljoenen dollars hoger uitvalt (9,2 miljard dollar in plaats van 8,6) en dat meer banen geschrapt worden. Concurrent JPMorgan Chase meldde dat in het lopende derde kwartaal de verliezen op de hypotheekbeleggingen groter zijn dan in de afgelopen drie maanden. In een bericht aan de toezichthouder SEC meldt JPMorgan dat de verliezen nu 1,5 miljard dollar bedragen.