Trainingskamp

Ah, de Olympische Spelen! Topatleten en topprestaties. Winnaars en wereldrecords. Helden en heldendaden. En een late gelijkmaker van Gerald Sibon. Wie? Gerald Sibon.

Bankzitter bij Heerenveen.

Deze krant vroeg zich vorige week nog op retorische toon af waarom BMX zichzelf een olympische sport mocht noemen, maar de werkelijke vraag is: wat doet het voetbal daar nog? Het voetbal in Peking is een aanfluiting voor het concept Olympische Spelen als ‘hoogste podium’ van de sport, en een flagrante belediging van alle atleten die vier jaar van hun leven hebben opgeofferd aan één kans op eeuwige roem. Wij sturen een stel reserves met Foppe mee op trainingskamp, voor een paar oefenpotjes tegen het B-garnituur uit voetbalbolwerken als Japan en Amerika. Onze sterspeler: Royston Drenthe. Op papier een middenvelder van Real Madrid, maar in werkelijkheid zo vaak tribuneklant dat ze hem dit jaar maar een seizoenskaart hebben gegeven.

„Hé Royston, kom je ook kijken zondag?” „Tuurlijk, Wesley.”

Ik zeg dit heus niet omdat Nederland net een bloedeloze 0-0 en een gênante 2-2 op de mat heeft gelegd. Het ís toch gewoon beschamend om op hetzelfde toernooi waar Michael Phelps net zijn eigen wereldrecord op de 400 meter vrije slag weergaloos aan gruzelementen zwemt, een geblesseerde Roy Makaay te zien invallen als pinchhitter tegen de VS? Nu kun je nog zeggen: wat een hart voor de sport, die Roy. Zelfs met een gebroken been zou hij nog strijden voor een gouden plak. Nou, als er al van zo’n eergevoel sprake was, dan werd-ie na de wedstrijd genadeloos de grond ingeboord door Feyenoordtrainer Gert-Jan Verbeek. Die was ziedend dat zijn spits een kwartiertje mee moest ballen terwijl hij een blessure had. „Ik was er al niet blij mee dat Makaay naar de Olympische Spelen ging”, zei Verbeek zelfs. Nee, stel je voor, straks mist Roy de oefenwedstrijd tegen Barendrecht nog.

’t Zijn maar de Spelen.

IOC, bespaar ons de ellende. Schrap het voetbal van de lijst. Misschien hadden dan meer mensen gezien hoe Xiangxiang Zhang zijn droom in vervulling zag gaan met een gouden medaille in gewichtheffen. En dan kan Roy in vervolg gewoon mee op trainingskamp in de Algarve.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg