TNT speelbal speculaties

De koers van TNT is als een jojo met raketaandrijving. De actieve belegger kan goed verdienen, of verliezen, op de speculaties over een overname.

Daar gáán we weer. Het spel duurt al jaren, maar af en toe doen er opeens weer heel veel mensen aan mee. Beleggers gaan dezer dagen massaal mee in de speculaties over een overname van het Nederlandse post- en logistiekbedrijf TNT.

Het kan een lucratief spel zijn. Voor de belegger die in is voor een gokje is het AEX-fonds een dankbaar object, voor de investeerder die kijkt naar de langere termijn ook. Nou ja, misschien.

Dat er in de huidige onstabiele financiële markt af en toe forse koersbewegingen zijn is een gegeven. De koersbewegingen van TNT en de handelsvolumes zijn recentelijk zelfs in deze markt opvallend. De reden voor de grote stijgingen en dalingen zijn niet de cijfers of andere bedrijfsmatige activiteiten van het concern. Nee, beleggers handelen op onbevestigde berichten en een enkele uitspraak van een bestuurder.

Begin deze week was weer een mooi voorbeeld van de gekte rond TNT. De Britse krant The Sunday Telegraph schreef dat TNT overnamegesprekken voert met rivaal UPS en dat de Amerikanen rond de 27 euro per aandeel willen betalen. Gisteren zorgde dit onbevestigde bericht voor een koersstijging van meer dan 6 procent. Toen een bestuurslid van UPS vervolgens tegen persbureau Reuters zei dat een overname zou zorgen voor de vernietiging van aandeelhouderswaarde bij UPS verdampte deze winst volledig en sloeg zelfs om in een verlies van bijna 10 procent. Om de gang van zaken nog ondoorzichtiger te maken bleek de UPS-man verkeerd geciteerd te zijn en sloot het aandeel TNT gisteren met een verlies van ‘slechts’ 1 procent op 25,11 euro.

Het handelsvolume in TNT lag gisteren op liefst 10 miljoen aandelen, zeer hoog voor een aandeel dat de afgelopen drie maanden gemiddeld 2,7 miljoen keer per dag van eigenaar wisselde. Gezien de hoge omzetten houden ook grotere partijen zich zeer actief bezig met de aan- en verkoop.

De speculaties over een overname zijn overigens niet nieuw. De afgelopen jaren duiken de geruchten over een overname door UPS of FedEx met enige regelmaat op. Ook zouden diverse private-equityinvesteerders mee willen doen. De reden dat de verhalen steeds weer voor koersstijgingen zorgen is dat analisten het er over eens zijn dat een combinatie – vooral die van TNT en FedEx – een goede deal zou zijn. TNT is sterk in Europa, waar FedEx sterker wil worden. De uitspraak van TNT-topman Bakker eind juli dat een overname van zijn bedrijf niet noodzakelijk is lijkt alweer vergeten.

Overigens zorgen de speculaties nog niet voor een structureel hogere koers van TNT. Vanmorgen kostte het aandeel 24,55 euro, een daling van 2,2 procent ten opzichte van gisteren. Volgens de meeste analisten is een bod van minder dan 30 euro per aandeel veel te laag. Als de speculaties ooit waarheid worden, lijkt de belegger met geduld de echte winnaar.

    • Heleen de Graaf