Tien doden bij protesten in Kashmir

Moslims in Srinagar, de zomerhoofdstad van Indiaas Kashmir, kijken naar de begrafenisstoet van Sheikh Abdul Aziz, leider van de koepel van moslimorganisaties APHC. Foto AP Kashmiri Muslims watch the funeral procession of Sheik Abdul Aziz, leader of the All Parties Hurriyat Conference (APHC), in Srinagar, India, Monday, Aug. 11, 2008. Police clamped a curfew on most parts of Indian Kashmir after a leader of an alliance of nonviolent separatist groups was shot and killed by security forces trying to prevent a protest march. The security forces fired the shots as they tried to prevent tens of thousands of Muslims from marching toward Pakistan's portion of divided Kashmir to protest a road blockade by Hindus. (AP Photo/Dar Yasin) Associated Press

De politie in het Indiase deel van Kashmir heeft gisteren het vuur geopend op een protestmars van tienduizenden moslims die demonstreerden tegen een wegblokkade door hindoes. Daarbij kwam de belangrijke moslimactivist Sheikh Abdul Aziz om.

Sheikh Abdul Aziz was leider van de All Parties Hurriyat Conference, die tegen het Indiase bestuur is. Ook drie andere demonstranten kwamen om. Zeker vijftig personen zijn in het ziekenhuis behandeld voor schotwonden en de gevolgen van het ingezette traangas. Verschillende politieagenten raakten bij de confrontatie gewond toen demonstranten hen met stenen bekogelden.

Vandaag negeerden demonstranten het uitgaansverbod dat gisteren werd ingesteld, wat leidde tot nieuwe confrontaties met de politie. Daarbij zijn zes, volgens sommige berichten zeven, doden gevallen.

Een periode van relatieve rust in de betwiste deelstaat kwam in juni ten einde toen de deelstaatregering een stuk grond rond een hindoeheiligdom toewees aan hindoes om er verblijfplaatsen voor pelgrims op te bouwen. Moslims protesteerden hier fel tegen, waarna het besluit werd teruggedraaid. Dit leidde weer tot protestacties van hindoes, waaronder de blokkade van de weg die de Kashmir-vallei met de rest van India verbindt.

Gisteren trokken tienduizenden demonstranten, onder wie veel fruittelers die wegens de wegblokkade hun producten niet meer kunnen afzetten, op naar de bestandslijn met het door Pakistan bestuurde deel. Zij riepen op tot onafhankelijkheid en opheffing van de bestandslijn, en braken door politiebarricades heen om in het Pakistaanse deel hun ongenoegen kenbaar maken. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken heeft aangeboden al het fruit op te kopen en schadevergoedingen te betalen.

Sinds de onrust begon, zijn twintig doden en honderden gewonden gevallen bij botsingen tussen demonstranten en de politie. Het conflict rond Kashmir is ontstaan bij de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947, toen Pakistan ontstond. De twee landen hebben sindsdien twee keer oorlog gevoerd om de deelstaat. (AP, Reuters, AFP, BBC)