Televisie Voorkeur

In 1991 organiseerden George Harrison en Ravi Shankar twee benefietconcerten voor Bangladesh, dat door hongersnood getroffen was. Vanavond een registratie van het evenement, waar George Harrison uiteraard zelf ook optrad. Arte, 22.45-0.25u. Zur ARTE-Sendung The Concert for Bagladesh: Georges Harrison and Friends 2: Im August 1971 organisierte Ex-Beatle George Harrison (Bild) mit Ravi Shankar das weltweit erste Benefizkonzert. Dessen Erlšs sollte zur Linderung der humanitŠren Not in Bangladesch wŠhrend des Kampfes um die UnabhŠngigkeit von Pakistan beitragen. © Apple Corps Ltd. Foto: BR Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Tel.: Carine Haggiag +33 3 88 14 21 37 und Silke Wšlk +33 3 88 14 22 25, E-Mail: bildredaktion@arte-tv.com Apple Corps Ltd.

actualiteiten

EénVandaag. In ieder geval zal worden stilgestaan bij de dood van cameraman Stan Storimans en het gewond raken van verslaggever Jeroen Akkermans bij een Russisch bombardement in de Georgische stad Gori. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Naast actueel nieuws uit Georgië een reportage over oud-voetballer Bert Konterman, die een reis door China maakte om te onderzoeken in hoeverre christenen in dat land vervolgd worden. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor het conflict tussen Georgië en Rusland, vooral rond de vraag wat een staakt-het-vuren oplost. Ook wordt stilgestaan bij de dood van RTL-cameraman. Stan Storimans Ned.2, 22.15-22.45u.

documentaire

China’s stolen children. Amerikaans-Britse documentaire over de gruwelijke gevolgen van de één-kindpolitiek in China. Per jaar worden meer dan 70.000 kinderen gestolen en op de zwarte markt verhandeld. De documentaire volgt een wanhopig ouderpaar op de zoektocht naar hun zoontje dat al een jaar wordt vermist. Maar ook een man die met zijn geweten in het reine moet zien te komen omdat hij zijn eigen kind heeft verkocht. En een echtpaar dat weet dat hun kind dat spoedig geboren zal worden, een meisje is en nu worstelt met de vraag of ze haar wel willen houden. Ned.2, 23.30-0.30u.

Informatief

Een dag om te vergeten. Laatste deel van een medische realityserie over stichting ‘De Opkikker’ die langdurige zieke kinderen en hun ouders ‘een dag om te vergeten’ bezorgt. De gezinnen worden een dag lang volledig in de watten gelegd. Ned.1, 19.25-20.00u.

Der Klimaschock und seine Folgen. Serie documentaires over nu al merkbare gevolgen van de opwarming van de aarde. Vandaag over het koraaleiland Tuvalu in de Stille Zuidzee. Tuvalu is niet meer dan een smalle strook land, die gemiddeld krap twee meter boven zee uitsteekt. De laatste jaren heeft het eiland steeds vaker te maken met hoge vloedgolven. Het ziet ernaar uit dat het binnen afzienbare tijd onder water zal verdwijnen. Maar er wonen wel 11.000 mensen op het eiland. Arte, 20.15-21.00u.

Tribe. Avonturier Bruce Parry trekt van de ene primitieve stam naar de andere en maakt telkens enkele weken hun gebruiken en rituelen mee. Vandaag is hij in Tanzania bij de Akie, een volk van jagers en verzamelaars dat wordt gevreesd om zijn magie en mysterieuze relatie met de natuur. De Akie jagen met kleine bogen en giftige pijlen. Bruce helpt bij het doden van een koedoe en steekt zijn hand in een bijennest om honing te verzamelen. Ned.3, 21.05-22.05u.

TV China. Tweede aflevering van een serie van vijf uitzendingen met televisiefragmenten uit Chinese soaps, reality-tv, documentaires en shows. Vanavond kijkt sinoloog Stefan Landsberger – deskundige op het gebied van Chinese beeldpropaganda – naar de fragmenten vanuit het perspectief dat feiten in China vóór meningen gaan. En hij laat zien dat de Chinese consument wordt ‘opgevoed’ in het confucianisme, één van de oudste en meest invloedrijke filosofische stromingen in China. Het confucianisme streeft naar een stabiele maatschappij, gebaseerd op hiërarchische verhoudingen, waarin elk individu weet wat zijn plek is en hoe hij zich daarin moet gedragen. Het programma wordt gepresenteerd door de Chinees-Nederlandse schrijfster Julie O’Yang. Ned.2, 22.45-23.30u.

praatprogramma

Soeterbeeck aan zee. Wilfred Kemp praat met de Tilburgse hoogleraar theologie Erik Borgman (1957), een gelovige denker die ook buiten zijn vakgebied serieus wordt genomen. Hij is adviseur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Borgman bestudeert de moderne cultuur en is vooral op zoek naar de ‘kale plekken van het leven’ „omdat je juist daar God kunt vinden”. Ned.2, 17.10-17.35u.

Knevel & Van den Brink. In ieder geval te gast: oorlogsjournalist Arnold Karskens, n.a.v. de dood van de RTL-cameraman. Ned.1, 23.15-0.10u.

amusement

Olympische sportquiz. Elke dag zolang de Olympische Spelen duren. Twee teams worden getoetst op hun sportkennis aan de hand van beeld- en geluidfragmenten. Sportverslaggever Theo Reitsma oordeelt en de humor komt van de mannen van Draadstaal (Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven). Presentatie Jan Joost van Gangelen. Ned.3, 19.30-20.17u.

Olympische spelen

Kijk voor het complete programma in Peking op pagina 8 van deze krant of op nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.30- 21.35u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets live vanuit het HHHuis in Peking. Vaste gast deze week: hockeyer Floris Evers. Verder te gast: sportverslaggever Kees Jansma, judoka Mark Huizinga en wielrenster Marianne Vos. Ned.1 22.20-23.15u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: zwemmen (finales), turnen (finales vrouwen teams), honkbal, wielrennen, judo, roeien, waterpolo, voetbal, softbal, paardensport dressuur en hockey. Ned.1, vanaf 3.50u, loopt nonstop door tot woensdag 18.00u.