Tegenpolen trekken elkaar toch niet aan

Amsterdam. Het vraagstuk of tegenpolen elkaar aantrekken of juist afstoten lijkt opgelost. Duitse onderzoekers pluisden zesduizend relaties uit en kwamen tot de conclusie dat de meeste mensen kiezen voor een partner die vergelijkbaar is met zichzelf. Het onderzoek naar daten en liefde toont aan dat mensen zich meer tot elkaar aangetrokken voelen als ze tot op zekere hoogte op elkaar lijken. De Duitse onderzoekers in Mannheim publiceren de onderzoeksgegevens in het Engelse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Er werd gekeken naar de vijf belangrijkste persoonlijkheidstrekken. Langdurig getrouwde koppels hadden dezelfde mate van inschikkelijkheid en plichtsgetrouwheid. Dat suggereert dat partners met deze karaktereigenschappen langer bij elkaar blijven. Extraversie en emotionele stabiliteit bleken niet van belang bij de partnerkeuze.