Ruud Gullit stapt op als coach bij LA Galaxy

Ruud Gullit is opgestapt als coach van de Amerikaanse voetbalclub LA Galaxy. De 45-jarige oud-voetballer gaf ‘persoonlijke redenen’ voor zijn vertrek. „Het was, eerlijk gezegd, veel moeilijker voor mijn gezin om te aarden in deze omgeving dan we hadden verwacht”, liet Gullit in een verklaring weten.

LA Galaxy heeft de Engelsman David Beckham als sterspeler, maar heeft al zeven wedstrijden op rij niet gewonnen en staat nu elfde van de veertien teams in de Amerikaanse competitie. Directeur Alexi Lalas werd gisteren ontslagen.

Volgens de LA Times was Gullit in Los Angeles gefrustreerd door de beperkingen in de VS, zoals het maximum aan salarissen dat een Amerikaanse club aan de selectie mag betalen. Volgens De Telegraaf was er ruzie tussen Lalas en Gullit en was er ook onenigheid over de financiële afwikkeling van de contracten van Beckham en Gullit. Om dat maximum aan salarissen, de ‘salary cap’, te omzeilen, zouden Beckham en Gullit extra inkomsten krijgen uit sponsordeals. Toen die beloftes niet werden nagekomen, stapte Gullit op.

De eigenaar van de club was niet gelukkig met de prestaties. „Helaas kan je niet alle 22 spelers ontslaan”, zei Tim Leiweke in de LA Times. Gullit nam zelf het besluit, zei Leiweke. „Dit was een moeilijke beslissing voor hem, zowel persoonlijk als professioneel. En er waren enkele zaken die niet zo soepel liepen. Maar we respecteren zijn besluit. We zijn er in goed overleg uitgekomen.”

Gullit was eerder coach bij Chelsea, Newcastle United en Feyenoord, maar diende bij geen van de clubs zijn contract uit. Bij Chelsea en Feyenoord werd hij ontslagen. Bij Newcastle stapte hij na vijf wedstrijden op wegens conflicten met aanvoerder Alan Shearer.

Bij LA Galaxy neemt assistent-coach Cobi Jones, die 306 wedstrijden voor de club speelde, de taken over. Ingewijden wisten al dat Gullit zou vertrekken. Hij had zijn huis in Beverly Hills te koop gezet. Zijn verklaring was dat de woning zijn vrouw Estelle niet beviel.