Rusland opent een tweede front

Russische troepen hebben gisteren in Georgië een tweede front gevormd in de westelijke regio Abchazië, bij de Zwarte Zee. Vanuit Abchazië, dat evenals de opstandige regio Zuid-Ossetië aansluiting zoekt bij Rusland en in dit streven wordt gesteund door Moskou, zijn militairen gisteren dieper Georgië ingetrokken.

Russische troepen zouden gisteren ook de strategisch belangrijke stad Gori, net buiten Zuid-Ossetië en op 100 kilometer van de Georgische hoofdstad Tbilisi, hebben ingenomen. Dat meldt het Georgische ministerie van Defensie. Ook de regiohoofdstad Tschinvali en havenstad Poti aan de Zwarte Zee zouden zijn bezet. Moskou ontkent Georgische steden te hebben ingenomen. Een verslaggever van persbureau Reuters zag geen Russische troepen in Gori.

Of Russische troepen richting Tbilisi oprukken, was gisteren niet duidelijk. President Saakasjvili van Georgië zei dat zijn land „in feite in tweeën was gesneden”. Enkele persbureaus meldden dat Georgië zijn militairen zou hebben teruggetrokken uit Zuid-Ossetië om Tbilisi te verdedigen.

Nadat de strijd vijf dagen geleden oplaaide, heeft de internationale gemeenschap de voormalige Sovjetrepubliek en Rusland nog niet kunnen bewegen tot een wapenstilstand. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner is in Tbilisi om namens de EU te bemiddelen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag in spoedvergadering bijeen in Brussel. De landen van de G7 riepen gisteren Rusland op om te gaan onderhandelen met Georgië.

President Saakasjvili verklaarde gisteren een plan voor een staakt-het-vuren te hebben ondertekend in het bijzijn van de Franse en Finse ministers van Buitenlandse Zaken, maar de Russische president Dmitri Medvedev heeft dit plan afgewezen. Hij wil dat Georgië zich eerst volledig terugtrekt uit Zuid-Ossetië. In Abchazië zouden pro-Russische leiders een ultimatum hebben gesteld aan Georgische troepen om zich terug te trekken uit het Kodori-dal. (AP, Reuters, AFP) Pagina 6 en 7