`Private equity neemt ruim 5 miljard euro schuld van RBS over`

Amsterdam. Royal Bank of Scotland, de Britse bank die vorige week een recordverlies bekendmaakte, zou een deel van zijn schuldenlast tegen dumpprijzen willen verkopen aan private-equityinvesteerders. Het gaat om een pakket van 8 miljard dollar (5,3 miljard euro) aan leningen die zijn aangegaan door private-equitybedrijven voor hun overnames. Dat meldde de Financial Times gisteren op basis van bronnen rondom de deal. RBS zou het pakket verkopen aan een groep investeerders, waaronder Apollo, GSO Capital, Blackstone en Texas Pacific Group (TPG). De deal past in de trend dat investeerders zoeken naar nieuwe beleggingsdoelen. Banken willen juist af van grote pakketten schuldpapier die ze op hun balansen hebben staan. Door de kredietcrisis zijn dergelijke schulden moeilijk te verhandelen. Banken hebben de waarde van de leningen daarom flink verlaagd. Dat maakt ze aantrekkelijk voor private-equityhuizen, die verwachten rendementen tot 30 procent te kunnen halen op de leningen. De leningen moeten namelijk wel gewoon worden afbetaald.