Prijsdaling olie lijkt niet te stuiten

Een maand is een lange periode op de oliemarkt. Stel dat Rusland en Georgië al op 8 juli met elkaar slaags waren geraakt, en niet pas op 8 augustus. Het nieuws dat de Russische strijdkrachten een land bedreigden dat 1 procent van de wereldolievoorraad doorvoert naar zee zou tot paniek hebben geleid.

Maar destijds was de prijs van Amerikaanse ruwe olie binnen drie maanden gestegen naar 144 dollar per vat. Een militaire crisis waarbij Rusland betrokken was, zou de zorgen over de olietoevoer voor een wereld die naar olie dorst hebben versterkt. De prijs zou vrijwel zeker de grens van 150 dollar per vat hebben overschreden, en deskundigen zouden opgewonden hebben gedebatteerd over de vraag of een prijs van 200 dollar per vat nog weken of maanden ver weg lag.

Nu liggen de zaken ineens heel anders. De dag dat de vijandelijkheden uitbraken, is de olieprijs helemaal niet gestegen, maar met 4 dollar gedaald naar 116 dollar per vat. Een weekeinde van sombere krantenkoppen heeft die daling weliswaar een halt toegeroepen, maar op maandagochtend steeg de prijs slechts met 1 dollar. De neerwaartse trend lijkt te sterk om zich door angst te laten afstoppen, zelfs al is die angst – zoals in het geval van de Kaukasus – alleszins gerechtvaardigd.

Een veel lagere olieprijs zou de wereld veel minder instabiel kunnen maken. De hoge winsten uit de olie- en gasexport hebben Rusland – om maar te zwijgen van Iran, Saoedi-Arabië en Venezuela – in staat gesteld zich te laten gelden op het internationale toneel. Maar een prijsdaling van 20 procent is niet genoeg om de geopolitieke balans weer te doen omslaan. De Russische militaire machine zal – om het zo maar eens te zeggen – goed geolied blijven.

Speculanten die hebben ingezet op een onbeperkte duur van de hoge olieprijzen staan voor een ernstiger uitdaging. Zij kunnen wijzen op een eerdere onderbreking van de opwaartse trend – de daling van de olieprijs met 35 procent in de tweede helft van 2006, van 77 naar 50 dollar per vat. Maar als het wapengekletter niet volstaat om een einde te maken aan de prijsdaling, zouden ze deze keer wel eens van een koude kermis kunnen thuiskomen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Edward Hadas