President Morales wint referendum in Bolivia

Evo Morales, de eerste inheemse president van Bolivia, heeft gisteren op eenvoudige wijze een cruciaal landelijk referendum overleefd. Ruim 60 procent van de Boliviaanse stemmers gaf zijn steun aan de president. De indiaanse droom is daarmee nog springlevend in Bolivia.

Miljoenen Bolivianen waren naar de stembus gegaan, om via het referendum te beslissen over het functioneren van de president (sinds januari 2006 aan de macht), de vicepresident en acht gekozen gouverneurs van het land. Drie van de acht gouverneurs moeten opstappen als gevolg van de resultaten. „Wat de Boliviaanse bevolking met haar stem vandaag heeft aangegeven, is steun voor verandering”, riep Morales vanaf het balkon van het regeringspaleis.

De Boliviaanse bevolking bestaat voor 55 procent uit indianen, 30 procent uit mestiezen (een mix van blanken en indianen) en voor 15 procent uit blanken, afstammelingen van de voormalige Spaanse kolonisatoren. Het referendum was een initiatief van de president zelf. Het moet de weg vrij maken voor Morales om een nieuwe, controversiële grondwet te kunnen invoeren. In het grondwetsvoorstel wordt onder meer de macht van de centrale regering versterkt en krijgen inheemse groepen zeggenschap over natuurlijke grondstoffen in gebieden waar zij leven.

Tegenstanders zullen de aangepaste constitutie, ondanks de uitkomst van het referendum, niet zonder slag of stoot accepteren. Het verzet tegen de grondwet is vooral groot in een viertal welvarende regio’s van Bolivia, waar zich gas- en olievoorraden bevinden, en indianen een minderheid vormen.

Deze departementen, waaronder Tarija en Santa Cruz, hebben dit jaar via referenda voor meer autonomie gestemd. Zo hopen zij de zeggenschap over de grondstoffen in hun regio’s niet te verliezen.

Door de uitslag zal de weerstand van de opstandige departementen zeer waarschijnlijk toenemen. Uit de resultaten blijkt dat de gouverneurs van deze regio’s massaal steun hebben gekregen voor hun beleid en dus mogen aanblijven.