Potter-mantel werkelijkheid

De onzichtbaarheidsmantel, tot dusver voorbehouden aan Harry Potter, wordt misschien werkelijkheid. De clou zit in slimme, onnatuurlijke ‘metamaterialen’ waar het licht omheen buigt, zoals water in een beek om een steen spoelt. Twee teams van de universiteit van Californië in Berkeley hebben dergelijke fijnmazige structuren ontwikkeld, zo lekte gisteren uit. Het ene team weefde zilveren nanodraadjes (van miljoenste millimeters) door poreus aluminium, het andere team stapelde zilver en magnesiumfluoride op tot een visnetstructuur, ook kleiner dan de golflengtes van zichtbaar licht. Beide metamaterialen kregen zo een zogeheten ‘negatieve brekingsindex’, waardoor het licht het menselijke oog tijdelijk helemaal niet bereikt. De materialen zouden mogelijk ook op grotere schaal geproduceerd kunnen worden. (NRC)

Lees het hele artikel over het onderzoek via nrcnext.nl/links