Politie doet test met omstreden wapen

Rotterdam. De arrestatieteams van de politie gaan een jaar lang experimenteren met stroomstootwapens, ook wel bekend onder de merknaam Taser. De proef gaat rond de jaarwisseling van start. Alle zeven arrestatieteams in Nederland - zes van de politie en één van de Koninklijke Marechaussee - doen mee. Hoeveel stroomstootwapens er worden aangeschaft, en van welk merk, is nog niet bekend. Na de proefperiode beslist minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) of het stroomstootwapen tot de definitieve wapenuitrusting gaat behoren. Met het wapen kunnen politieagenten agressieve verdachten een stroomstoot van 50.000 volt toedienen. De verdachte raakt daardoor tijdelijk verlamd. Volgens Amnesty International zijn wereldwijd 290 mensen omgekomen na toediening van één of meerdere stroomstoten.