Phelps op koers voor acht keer goud in Peking

In een indrukwekkende zwemfinale van de 4 x 100 meter vrije slag wist de Amerikaanse estafetteploeg gisteren op het nippertje de gouden medaille te behalen. In een tijd van 3.08,24, een nieuw wereldrecord, bleven de Amerikanen de Fransen net voor. De zege betekende het tweede goud in Peking voor Michael Phelps.

Phelps heeft nu in totaal acht gouden olympische medailles. Zijn landgenoot Mark Spitz (ook zwemmen), de Finse hardloper Paavo Nurmi en de Amerikaanse atleet Carl Lewis zijn recordhouder aller tijden met negen olympische gouden medailles. Vannacht (4 uur Nederlandse tijd) kwam hij uit op de 200 meter vrije slag.

Phelps’ grote droom is om bij deze Olympische Spelen acht gouden medailles te winnen. Dat record staat nu op naam van Spitz die in 1972 (München) zeven keer goud behaalde. Phelps zwemt in Peking acht finales in negen dagen. Komende nacht zwemt hij de 200 meter vlinder en de 4x200 vrije slag.

Het zag er gisteren lang naar uit dat Phelps’ gouden queeste al bij de estafette zou stoppen. Frankrijk ging bij de laatste wissel aan de leiding. Alain Bernard hoefde het alleen nog maar af te maken. Maar de Amerikaan Jason Lezak gaf zich niet gewonnen en maakte in twee banen een achterstand van 59 honderdsten goed. „Jason deed het beter dan we ooit hadden durven dromen”, reageerde een uitzinnige Phelps na afloop. „Dit was echt geweldig.”

De Amerikanen haalden 3,99 seconden van het oude wereldrecord af. Ook Frankrijk en Australië bleven onder de oude toptijd.