Partijen Zimbabwe bereiken na lang overleg geen akkoord

Johannesburg. Onderhandelingen over de verdeling van de macht in Zimbabwe hebben nog niets opgeleverd. Dat maakte president Robert Mugabe gisteravond bekend. Sinds zondagavond praten president Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai met elkaar, voor het eerst sinds de omstreden verkiezingen van juni. De onderhandelingen, onder leiding van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, zouden vandaag worden hervat. Details zijn zeer schaars, maar het ziet ernaar uit dat de verdeling van de macht het voornaamste struikelblok vormt voor een akkoord tussen Mugabe en de oppositieleiders. Volgens een woordvoerder van regeringspartij Zanu-PF wil Tsvangirai onderhandelingen over bepaalde onderwerpen heropenen, maar waren die eerder al beslecht. Ook zou de oppositieleider eisen dat hij een volmacht krijgt om een nieuwe regering te vormen. Regeringspartij Zanu-PF verzet zich tegen een voorstel van de oppositie om Mugabe tot ceremonieel president te benoemen en Tsvangirai tot premier met de meeste beslissingsbevoegdheid. In het voorstel dat nu op tafel zou liggen, blijft Mugabe uitvoerend president.